Prvi Karlovački

Gradonačelnik Mandić obišao gradske vrtove na Gazi

Autor: Miloš Milovanović

25.06.2020

Karlovac

Na površini od oko 6.000 kvadratnih metara trenutačno je 60-tak korisnika; još uvijek ima slobodnih parcela

Prije pet godina Grad Karlovac je osigurao prostor na Gazi za gradske vrtove. Projekt je zaživio više nego uspješno jer su sve parcele lijepo uređene, a manji dio koji još nema vlasnike, dobiti će ih uskoro.

Zadovoljni smo da je projekt opstao i nakon pet godina i upravo smo ovih dana i produžili ugovore s korisnicima. Neki korisnici su se promijenili, ali vrtovi se redovno koriste i održavaju. Njihov glavni smisao je jedna socijalna funkcija; druženje, razmjenjivanje iskustava, zdrav način provođenja slobodnog vremena i ono što je najbitnije da su korisnici vrtova s time zadovoljni. I mi u Gradu smo zadovoljni da su se  sredstva koja smo uložili u ovaj projekt oplodila. Grad brine o pumpama za vodu, osigurali smo kućice za alat, a i posebno mjesto za druženje; tako će biti i dalje, kazala je prilikom obilaska vrtova viša stručna suradnica za gospodarstvo Andrea Vrbanek.

Površina prostora je oko šest tisuća kvadratnih metara, a trenutačno ima 60-tak korisnika.

Još uvijek ima slobodnih parcela pa pozivam građane koji su zainteresirani da nam se obrate te da se dogovorimo oko korištenja. Ako bude većeg interesa u nekom dijelu grada, bilo bi dobro da građani iskažu interes pa da vidimo da li ima mogućnosti da oformimo još jedan ovako lijepi gradski vrt, istaknula je Vrbanek.

U obilasku je bio i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Ovo je ugodno i korisno slobodno vrijeme naših građana. Interes Grada Karlovca je da doista podržimo sve one u Karlovcu i okolici kojima je  poljoprivreda u konačnici i egzistencija, što Grad putem svojih potpora konstantno i radi. I u ovoj COVID krizi reagirali smo brzo, nadležni odjel se maksimalno brzo presložio i bio je uvijek i svakodnevno na usluzi našim poljoprivrednicima prije svega OPG-ovcima. Krenuli smo i s e-tržnicom i vjerujem da će se i ona razvijati. Ono što nas čeka u narednom razdoblju je pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta; na razini Grada smo i donijeli neke programe i cilj nam je da i to zemljište ponudimo svima onima u Karlovcu koji ga mogu koristiti za svoju proizvodnju. Čini mi se da ovo vrijeme koje je ispred nas, ne samo naredni mjeseci, nego i godine bit će poprilično izazovno za sve one koji se bave poljoprivredom. Uvjeren sam da će oni pronaći svoj interes te da će imati gdje plasirati svoje proizvode i da će oni biti na neki način prava konkurencija velikim trgovačkim lancima, kazao je gradonačelnik.

Među korisnicima gradskih vrtova je i gospođa Milena Željeznak. Evo što nam je ona ispričala.

Normalno je kad je čovjek u mirovini da ne miruje. Ovdje kod nas je sve ekološki; luk, češnjak, mrkva, sve…. Nikome od nas nije to nije „sila“ raditi, ali dok je bila korona mi smo se tu lijepo zabavljali, družili, mi smo međusobno dobri. Još da gradonačelnik to ogradi, da nam ne kradu bilo bi super.

I bračni par Danilović koristi jednu parcelu. Premda sa štihačama i u poslu, kratko smo porazgovarali s gospodinom Damirom.

Za ovo smo se odlučili  prije pet godina kada je i počeo ovaj gradski projekt. Mi smo ovdje blizu, ali nemamo dovoljno prostora oko kuće za vrt. Ovo nam je dodatna zanimancija u slobodno vrijeme, ali i dodatna relaksacija. Sadimo sve od rajčice, graha, krumpira…, a sve kasnije dobro dođe i na zimu.

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Miloš Milovanović