Uz pakete pomoći koje su prikupili zaposlenici gradske uprave, Grad Karlovac Crvenom križu uplatio 100 tisuća kuna

Gradonačelnik Mandić: Karlovac je u zadnja tri dana pokazao svoje veliko srce - hvala svima!

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovac je u zadnja tri dana pokazao svoje veliko srce i hvala svima koji su se organizirali  po bilo kojoj osnovi; da li pojedinačno ili kroz udruge i svoju pomoć već dostavili u Petrinju i Glinu odnosno Crvenom križu, izjavio je danas karlovački gradonačelnik Damir Mandić predajući pakete pomoći zaposlenika gradske uprave  stradalom stanovništvu Sisačko moslavačke županije. Osim paketa pomoći Grad je Crvenom križu iz proračunske pričuve danas uplatio i 100 tisuća kuna.

  -Već smo u ponedjeljak nakon onog prvog potresa županu Sisačko moslavačke županije stavili na raspolaganja i financijska sredstva i logističku podršku. U međuvremenu se u utorak dogodio veliki katastrofalni potres koji je pričinio štetu i kod nas u županiji, posebno u gradu Karlovcu. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite  Karlovačke županije, odnosno prema uputama Vlade RH odlučili smo da ćemo koordinirati našu pomoć. Tako je danas Grad Karlovac iz svoje pričuve uplatio 100 tisuća kuna Crvenom križu, upravo za namjenu pomoći nastradalima u potresu u Sisku, Petrinji i Glini, rekao je gradonačelnik i nastavio.

  -Poslije potresa u utorak sve gradske službe su reagirale vrlo brzo kao i operativne snage Civilne zaštite. Sve one snage koje smo mogli po vertikali zapovijedanja Vatrogasne zajednice Karlovačke županije,  najprije smo poslali u  Petrinju, Glinu i Sisak. Nama su u Karlovcu ostali naši DVD-ovi koji su odradili vrhunski posao u zadnja dva dana. Ovim putem ispričavam se onim našim sugrađanima gdje nisu stigli onom brzinom koju su oni očekivali, ali s obzirom da je ovo jedna zaista specifična situacija, mislim da možemo zaista svi biti zadovoljni reakcijom operativnih snaga Stožera civilne zaštite.

  Prema najnovijim podacima u gradu Karlovcu su prijavljene štete na  46 privatnih i 16 objekata javne namjene. Grad je jučer i danas s predstavnicima DAGG-a organizirao obilazak javnih objekata, prije svega vrtića i škola, kako bi se sagledalo u kakvom su stanju te ustanove te može li se u njima raditi. Za sada je stanje dobro, oštećenja ima, ali nisu takva da bi zgrade bile van funkcije.  Gradonačelnik je izvijestio da je iz jednog gradskog stana preseljena jedna obitelj te da joj je pronađen prikladan stan. Zaključno je kazao:

  -Pred nama je doček Nove godine, moramo ostati pribrani, mirni i solidarni.  Pozvao bih sve naše sugrađane što se tiče humanitarne pomoći stradalima da  imaju na umu da će ova nevolja ostaviti dugotrajne posljedice i naša pomoć će trebati biti dugotrajna. I ovom prilikom pozivam sve da u koordinaciji sa Crvenim križem grada Karlovca i narednih dana i tjedana, pa moram to reći i narednih mjeseci budemo na raspolaganju. Jako je važno da ta pomoć bude koordinirana i da dođe ravnomjerno do svih kojima je potrebna. Uvjeren sam da ćemo mi u Karlovcu zaista tako i postupiti, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

  Na predaji pomoći koja se prikuplja i danas do 17 sati u Osnovnoj školi Grabrik bila je i ravnateljica karlovačkog Crvenog križa Branka Hastor. Kazala je da će i sutra biti organizirano telefonsko dežurstvo za preuzimanje pomoći, a u subotu i nedjelju pomoć će se preuzimati do 13 sati.  Najavila je mogućnost odvoženja prikupljene pomoći u Glinu što bi trebalo biti organizirano  do ponedjeljka.

  -U koordinaciji s ostalim Crvenim  križevima iz naše županije, svi bi zajedno krenuli sa svojim donacijama i svojim vozilima. To će biti čim stupimo u kontakt s ravnateljicom glinskog Crvenog križa.

  Inače, u svim društvima Crvenog križa u županiji prikupljeno je preko 10 tona hrane, od čega je polovica  u Karlovcu.

  -Pokušavamo koordinirati zaista stvarno stanje i potrebe na terenu i čekamo trenutak kada s time idemo van, a to će sigurno do ponedjeljka biti. Radit ćemo obiteljske pakete po kućama, a bazirat ćemo se na područje Gline.  Bitno je da je sve koordinirano, da se zna tko što radi, tko gdje dostavlja pomoć kako se ne bi dogodilo da neki ljudi ne dobiju ništa.

  Već sutra dodala je Hastor na ugroženo područje otići će tim za psihosocijalnu podršku Crvenog križa.

  Foto: Igor Čepurkovski