Prvi Karlovački

Gradonačelnik Damir Mandić poručuje: Karlovac od svih nas zaslužuje najbolje – i od vlasti i od oporbe

12.07.2019

Karlovac

Već smo poodmakli s pripremom obnove vrelovoda, Edison ima građevinsku dozvolu i spreman je za aplikaciju. Moram reći da mi je Edison poseban fokus. Uvjeren sam da ćemo u sklopu Aglomeracije obnoviti komunalnu infrastrukturu Zvijezde

U povodu 440. rođendana Karlovca razgovarali smo s prvim čovjekom grada Damirom Mandićem. Budući da se u ovo vrijeme poklapa i polovica mandata to je bila jedna od tema razgovora, kao i koji su planovi za drugu polovicu. Gdje je mjesto turizma u razvoju grada, koji projekti su odrađeni i koji nas očekuju, također su neka od pitanja na koja je gradonačelnik odgovorio.

Na polovici ste gradonačelničkog mandata. Jeste li ostvarili planirano?
Kad smo ušli u mandat naglasio sam da očekujem od svih nas prije svega maksimalnu posvećenost poslu i radu. Da bismo bili učinkoviti potrudili smo se postaviti realne, ali i ambiciozne ciljeve. Naravno da koliko god planirali i pristupali sustavno uvijek ostaje prostor nepredviđenog i procesa koje ne možemo kontrolirati. Držim da smo u ove dvije godine maksimalno iskoristili i vrijeme i resurse kako bi ostvarili planirano. Polako se vide i rezultati, od onih svakodnevnih komunalnih poslova, preko velikih kapitalnih do projekata koji su u nadležnosti države. Na svim poljima smo odradili puno posla. Jesmo li mogli više? Naravno. Ovaj posao je takav da nikad nema mira ni zadovoljstva. Zato i jest izazovan i zahtjevan.
Od projekata koji se trenutno provode, koji je po Vama najznačajniji za građane Karlovca?
Vrtić Grabrik i Vrtić Mahično. Prvi je pri kraju, drugi kreće. Poslovna zona Gornje Mekušje držim da je posebno važna jer garantira nove investicije i nova radna mjesta. Poslovna zona i vrtić Mahično su projekti financirani europskim novcem i to im daje posebnu težinu.
Mislim da smo odradili velik posao u korištenju europskih fondova. Slobodno mogu reći da nam nijedan euro koji nam je u posljednje dvije godine bio na raspolaganju nije promaknuo. Čak i Aglomeracija Karlovac-Duga Resa, iako moramo odraditi neke korekcije prema preporukama Europske komisije, nije upitna. Energetski smo obnovili gotovo sve javne zgrade, ostaje nam još ako bude natječaja aplicirati za vatrogasni centar i Galeriju Vjekoslav Karas.
Ovdje valja imati na umu da zbog indeksa razvijenosti naši udjeli sufinanciranja su sada puno veći jer spadamo u drugu kategoriju po indeksaciji, iza najvećih gradova. Ali i tu nam se pokazuje da smo proračunski dobro procijenili. Uspjet ćemo ispuniti sve svoje obveze.
Jeste li zadovoljni dinamikom provođenja projekata?
Naravno da ne. Krećemo sa obnovom atletske staze i travnjaka na stadionu, planirali smo da ćemo uspjeti ranije. Istina nije razlog u nama. Ono s čim nisam zadovoljan je intenzitet realizacije potpuno novog sustava gospodarenja otpadom. Još prije više od godinu dana smo odradili pripremne radnje ali natječaji za sufinanciranje pa i neki procesi oko zakonske regulative su nas usporili. Ipak, odustajanja nema. Jako je komplicirano, ali mi alternative nemamo. U jednom trenutku posebno je frustrirajuće bilo oko vojarne Luščić. Ali nakon sjednice Vlade RH u prosincu 2018. sve se pokrenulo. Sad smo u proceduri dobivanja i drugog dijela vojarne. Tu smo pokazali i odlučnost, ali i ambiciju. Paralelno smo radili na imovinsko pravnim odnosima, ali i raspisali međunarodni natječaj u sklopu projekta EUROPAN za mlade arhitekte koji će iznjedrit stručnu i kreativnu podlogu za UPU Luščić. Ovo me posebno raduje jer se radi o neprocjenjivom prostoru za razvoj Karlovca u budućnosti. Natječaj je u tijeku, očekujemo rezultate. I na taj način smo Karlovac stavili na kartu Europe.
Često ističete dobru suradnju sa Županijom što pridonosi pokretanju novih projekata. Koji su to najznačajniji zajednički projekti gdje očekujete pomoć Županije?
Nema razvoja Karlovca bez razvoja Karlovačke županije, niti obratno. Karlovac je najveći grad i mora najviše povući. Odradili smo tri zajednička kolegija u dvije godine sa županom i njegovim suradnicima gdje smo usklađivali i dogovarali zajedničke aktivnosti. Moj dojam je da smo jedni drugima poticaj i podrška. Županija trenutno u sklopu svojih aktivnosti radi važne projekte za Karlovac: Grad je darovao Oružanu za centar kompetencija i Županija provodi projekt, uskoro očekujemo i prvu lopatu. CGO Babina Gora je ključan za sve nas, Grad uređuje pristupnu cestu. Županija koordinira sustav obrane od poplava Karlovca i Ogulina. Ulaganja u srednje škole i zdravstvo su zaista velika.
Kako ste prije godinu u razgovoru najavili za Dan grada bit će otvoren Muzej Domovinskog rata na Turnju. Taj je projekt predstavljen kao nova gradska turistička atrakcija. Kakve rezultate očekujete da će polučiti?
Uspjeli smo svi zajedno. I ekipa u Muzeju i Gradska uprava, branitelji i braniteljske udruge, Ministarstvo kulture i Ministarstvo branitelja. Bilo je izazovno. Osobno sam posebno ponosan na Spomen sobu poginulim braniteljima i na suglasje koje smo u gradu postigli oko cijelog projekta. Domovinski rat je temelj demokratske i moderne Republike Hrvatske, a Karlovac je dao nemjerljiv doprinos. Poginuli branitelji su najčvršći temelj naše državnosti. Karlovac može biti ponosan na sve. Svečano otvorenje je to i pokazalo.
Što se tiče turističke dimenzije ona je isto tako važna i cijeli taj prostor ima svoju kulturnu i turističku vrijednost. Uvjeren sam da će nadolazeće vrijeme to pokazati u punini.
Jedan od strateških ciljeva razvoja grada je i turizam. Kako ste zadovoljni realizacijom projekata vezanih uz turizam?
Turizam je definitivno područje koje Karlovcu otvara nove mogućnosti razvoja i pozicioniranja kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Valja naglasiti dvije privatne investicije u smještajne kapacitete u zadnjih godinu dana, hotel Europa i butik hotel „Florian&Godler“ na Baniji, skoro 150 novih ležajeva u gradu. Posebnu pažnju smo posvetili gradskim programima poticaja za turizam i poduzetnike. Turističko vijeće i Turistička zajednica grada Karlovca polako postaju pokretač razvoja turizma. Imamo još puno posla, ali na dobrom smo putu. Pokazatelji su vrlo dobri. Moramo raditi na kvaliteti ponude i umreženosti svih.
Što je s projektom „Od ušća do ušća“?
Uređenje prostora od ušća Mrežnice u Koranu do ušća Korane u Kupu jedan je od najvećih razvojnih potencijala grada. Bivša Gradska uprava je s Aquatikom i Foginovim kupalištem odradila puno. Sad smo otvorili Muzej na Turnju, upravo se radi šetnica na desnoj obali Korane od drvenog mosta do Aquatike u sklopu europskog projekta Susret s rijekom. Sad ćemo i fizički zagrliti Koranu od drvenog mosta do rakovačkog mosta. Posebno je važno što smo krenuli u izradu Urbanističkog plana uređenja desne obale Korane koji će pokazati koji su to sadržaji koje ćemo u nadolazećim godinama realizirati na tom prostoru. Radimo planski i organizirano vodeći brigu o našim rijekama i neprocjenjivoj ljepoti prirode.
U priči o turizmu ne može se izbjeći pitanje zida na Korani niti hidroelektrane na slapu.
Što se tiče Gradske uprave sve je kristalno jasno, naša je obveza raditi na suglasju javnog dobra i privatnih inicijativa, a sve u skladu s pozitivnim propisima, kako GUP – a tako i svih nadređenih zakona. Pokazali smo maksimalnu ozbiljnost u cijelom postupku. Na raspolaganju smo svakom investitoru, pa i tvrtki Lana commerce što smo i pokazali nizom postupaka gdje smo se postavili krajnje odgovorno na tragu stvaranja pozitivne investicijske klime u gradu, a kako bi se grad razvijao. Istovremeno imamo i jasne stavove o vrijednom prostoru Korane. Isto tako očekujemo suradnički odnos. Arhitektonsko urbanistički natječaj nema alternativu. Jednako tako uključili smo se u rješavanje problema mini hidroelektrane i tu smo ponudili pomoć, a kako bi se usuglasili svi akteri. Otvoreni smo za javne rasprave i sučeljavanja. To je najbolji način da se problemi rješavaju. Jednako tako, ne isključujem niti sebe, trebamo svi u gradu još puno raditi na uvažavanju i argumentiranoj raspravi: Gradska uprava, građanske inicijative, struka i investitori. Jedino na taj način ćemo otkloniti sve eventualne nejasnoće i sumnje, ali i poraditi na iskrenosti za dobro našeg grada. Ovdje ću posebno spomenuti da sam ponosan na javnu raspravu o nacrtu izmjena GUP-a. Javnost ima pravo znati i odlučivati a samim tim i dijeliti odgovornost. Mi smo uvijek spremni preuzeti odgovornost.
Za jubilarni 440. rođendan Karlovca imamo ambiciozan program. Predstavljen je novi koncept Dana piva. Manifestacija u gradu zaista ne nedostaje. Je li plan nadopunjavati postojeće ili možemo očekivati i neke nove?
Kad smo prije godinu dana krenuli sa rekonstrukcijom Turističkog vijeća i Turističke zajednice grada Karlovca postavili smo si jasne ciljeve. Među njima su i manifestacije. Uvjeren sam da će Zvjezdano ljeto postati prepoznatljiva manifestacija van Hrvatske. Posebna vrijednost su naši karlovački programi i ljudi koji su temelj manifestacije, a kako bi i njima digli vidljivost i narednih godina ćemo imati atrakcije poput Festivala balona. Dani piva s novim konceptom su ove godine rekao bih „na probi“. Ono što bude dobro ćemo razvijati, što ne bude mijenjat ćemo. Advent živi svoju karlovačku priču na odličnoj razini. Krenuo je opet fašnik. Sljedeće godine će biti još bolji. Posebno se ovdje zahvaljujem svim sponzorima bez čije podrške ne bi bilo moguće ovako nešto organizirati. Karlovac je napokon postao vidljiv na karti manifestacija Hrvatske, a manifestacije povećavaju dolazak posjetitelja u naše turističke atrakcije. Na kraju opet imamo nova radna mjesta i kvalitetnije poslovanje naših ugostitelja i hotelijera.
I za kraj, što planirate u drugoj polovici mandata?
Pred nama je dosta posla na implementaciji ITU mehanizma, većeg urbanog područja Karlovac. To je mehanizam Europske unije u kojeg nas je uključila Vlada RH, a kojim se iz fondova financiraju razvojni projekti. Ovdje su nam posebno važne nove gospodarske inicijative i tu očekujemo veći angažman privatnih poduzetnika.
Već smo poodmakli s pripremom obnove vrelovoda, Edison ima građevinsku dozvolu i spreman je za aplikaciju. Moram reći da mi je Edison poseban fokus. Uvjeren sam da ćemo u sklopu Aglomeracije obnoviti komunalnu infrastrukturu Zvijezde i tako stvoriti preduvjete za obnovu stambenih i ostalih zgrada. Uskoro ćemo u javnu raspravu pustiti poseban pravilnik kojim bi iz gradskog proračuna sufinancirali obnovu pročelja u staroj jezgri.
Uspjeli smo zajedno s Karlovačkom županijom uspostaviti kvalitetne odnose s nacionalnom razinom, kako Vladom tako i državnim tvrtkama. Sudjelujemo u realizaciji projekta drugog kolosijeka Karlovac – Hrvatski Leskovac za kojeg smatram da je najvažniji projekt za razvoj i budućnost Karlovca. Projektira se treći trak autoceste do Zagreba, a Hrvatske ceste kreću s velikim projektima iz svoje nadležnosti u Karlovcu. Što se tiče zaobilaznice Turnja za sada se svi drže dogovorenog i očekujem sljedeće godine radove.
Naravno posebnu pažnju posvećujemo obrani od poplava. Taj projekt je od nacionalne važnosti, a ne samo naš lokalni i tu nećemo odstupiti niti milimetra.
Naša obveza je voditi brigu o svakom djelu grada i to nastojimo. Jednako tako, osim materijalnih ulaganja, jednak tempo držimo i kod kulture, sporta i obrazovanja. Karlovac od svih nas zaslužuje najbolje, i od vlasti i od oporbe. Jedino tako ćemo postati grad poželjan za život onih koji u njemu žive, ali i grad u kojeg će se ljudi doseljavati. (kb)

Foto: Igor Čepurkovski