Prvi Karlovački

Dimitrije Birač opet o skeli na zgradi Croatie osiguranja – Gradonačelniče, pa do kada više?

Autor: Branko Obradović

16.10.2020

Politika

Priopćenje vezano uz skelu na zgradi Croatie osiguranja

U zadnjem priopćenju Gradske uprave datiranom 9. rujna 2020., navedeno je da trenutno važeće Rješenje za zakup javne površine izdano tvrtci Croatia osiguranje d.d. ističe 16. listopada 2020. 16. listopad je danas, petak. Naglasit ću da iako je iz spomenute tvrtke rečeno kako će do kraja srpnja (!) ove godine početi s radovima sanacije fasade, to se ni do dana današnjeg nije dogodilo. Tvrtka Croatia osiguranje d.d. je trebala ili do sada već dovršiti obnovu, odnosno barem započeti radove ili već produžiti zakup javne površine koji ističe danas. Budući da i sljepac može vidjeti da obnova nije u tijeku, očito je da će se dotična tvrtka obratiti Gradu radi produženja zakupa. Posljednji put probijen je rok i zbog toga je Grad izdao prekršajni nalog od ‘ogromnih’ 10.800kn za multimilijunsku tvrtku.

Pravo je pitanje sada hoće li se Grad i dalje praviti da ne razumije o čemu se ovdje radi, dakle o svijesnom ili namjernom ruganju, zavlačenju te, povrh svega, degradaciji najpoznatije karlovačke ulice. Pravo je pitanje hoće li Grad jednostavno produžiti staro ili reizdati neko novo rješenje pa tako s Croatiom osiguranje d.d. još barem deset puta razmjenjivati Rješenja o zakupu s pokojim prekršajnim nalogom.

Ili će ovaj puta zaista upozoriti upravu podružnice (pa ako treba i na državnoj razini, dakle i privatni kapital i državu) da će im ovo biti zadnje produženje i da u roku od idućih nekoliko mjeseci obnove fasadu. Ili će pak putem Gradskog vijeća izmijeniti čl.106 Odluke o komunalnom redu i povećati novčanu kaznu za šest do sedam puta.

Smatram da je u najnepovoljnijem slučaju po Grad – da Croatia osiguranje d.d. probije rok – nužno ići kako s ambicioznijim stavom da se stvar riješi što prije, tako i s povećanjem novčane kazne.

Dimitrije Birač