Duga Resa

Gradnja Doma za starije osobe u Tušmeru počinje u proljeće

VIŠE IZ RUBRIKE

Početna konferencija

Dom će imati kapacitet za 151-og korisnika, a bit će zaposleno 67 ljudi.

Početna konferencija u sklopu projekta „Izgradnja i opremanje centra za starije osobe Duga Resa“ koji se provodi s ciljem poboljšanja dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe, održana je u srijedu u dugoreškom Demokratskom rasadniku. Projekt zajednički provode Grad Duga Resa kao prijavitelj i Karlovačka županija kao partner.

Vrijednost projekta je oko 12 milijuna eura, od čega je 11 milijuna eura prihvatljivih troškova. Od toga je više od šest milijuna eura bespovratnih sredstava, a preostalih 44 posto po pola sufinanciraju Grad Duga Resa i Karlovačka županija.

-Ono što je možda najbitnije za grad je da će u novoizgrađenom Domu koji bi za manje od dvije godine trebao početi s radom, biti 67 novozaposlenih osoba.  Dom će imati 151-og korisnika, a pružat će i izvaninstitucionalne usluge, odnosno pomoć u kući. Slično kao što imamo subvencioniranje djece u vrtiću, tako će Grad Duga Resa imati i Program subvencioniranja građana s područja Duge Rese u ovom domu. Nadam se da ćemo za manje od dvije godine svjedočiti početku jedne lijepe priče na korist starije generacije građana Duge Rese, poručuje Boljar.

Dodao je i kako se trenutno radi na odabiru ljudi koji će provoditi javnu nabavu, odnosno raditi na svim onim predradnjama koje trebaju biti obavljene prije samog početka radova, te se nadaju da će krajem prosinca, ili početkom siječnja iduće godine bit raspisan tender za izgradnju, a ukoliko neće biti žalbi, u ožujku, najkasnije u travnju može se očekivati početak gradnje.

Županica Martina Furdek Hajdin naglasila je kako domovi za starije nedostaju i u našoj županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Istaknula je stoga značaj ove investicije budući je u našoj županiji gotovo četvrtina stanovništva starija od 65 godina, a postojeći kapaciteti domova za starije i obiteljskih centara nisu dostatni.

-Dugo smo očekivali ovakvu investiciju, to je 150 novih ležajeva. Projekt je atraktivan, nalazi se na obali rijeke Mrežnice i osim ovih novih kapaciteta za starije raduje nas i 60-ak novih radnih mjesta koja će se ovom investicijom otvoriti, poručila je između ostalog Furdek Hajdin.