Peticija 55 stanara Draškovićeve ulice predana gradonačelniku

Građanska inicijativa Gaza i Grad Karlovac na tragu dogovora - ići će se s dodatnim geomehaničkim elaboratima

VIŠE IZ RUBRIKE

Građani uputili zahtjeve

Predstavnici Inicijative građana Gradske četvrti Gaza održali su danas konferenciju za novinare na križanju ulica Pavleka Miškina i Janka Draškovića kako bi ukazali na, kako su naveli „katastrofalne posljedice nestručnog izvođenja radova na obnovi kanalizacijske mreže u susjednoj četvrti Zvijezda, koja je dovela do devastacije povijesne jezgre Karlovca kakva se ne pamti“.

-Javne i privatne zgrade, koje su preživjele potrese i ratove, sada su uništene nestručnom obnovom kanalizacije. Samo oštećenja na zgradi karlovačkog Veleučilišta se procjenjuju na preko 1,3 milijuna eura.

Samo na trasi ulica Kraševa - Klaićeva trajno je oštećeno 10 od 12 (83%) svih javnih i privatnih zgrada. A posve je isto stanje i u svim drugim dijelovima Zvijezde. Građani Zvijezde trajno su ostali bez svoje imovine i krova nad glavom, a izvođač radova već sada najavljuje da nikoga neće obeštetiti.

Da je uzrok nestručno izvođenje radova dokazuje činjenica da je zajmom Svjetske banke (koji Hrvatska još uvijek otplaćuje) prije 30 godina obnavljana kanalizacija u Krašovoj ulici na potpuno jednak način. Ugrađivane su GRP stakleno-plastične cijevi promjera 140 cm na 6 m dubine (isto kao i sadašnji radovi), a da pri tome nije oštećena niti jedna kuća u Zvijezdi. Grad Karlovac, umjesto da hitno zaustavi radove i zatraži geo-mehaničku reviziju projekta i načina izvođenja, najavljuje nastavak radova kao da se ništa nije dogodilo.

Sada kada je trajno uništena karlovačka Zvijezda, najavljuje se nastavak radova u Draškovićevoj ulici na Gazi.

Zgrade u Draškovićevoj ulici na Gazi su jednake kvalitete kao i zgrade u Zvijezdi. Ako se na ovaj način namjeravaju izvoditi radovi na obnovi kanalizacije u Gradskoj četvrti Gaza, za očekivati je trajno oštećenje svih zgrada uzduž trase izvođenja radova. Građani će biti upropašteni, izgubit će svu svoju imovinu, a Karlovac će trajno ostati grad-ruglo. Grad koji je obnovio kanalizaciju pod cijenu da je srušio sve zgrade na trasi izvođenja radova u svojoj staroj gradskoj jezgri, istaknuo je ispred navedene Inicijative, Milan Medić.

Inicijativa građana GČ Gaza je stoga Gradu Karlovcu uputila „hitne“ zahtjeve.

To su zaustavljanje radova na obnovi kanalizacijske mreže u četvrtima Zvijezda i Gaza, zatim izrada detaljnog snimka svih fasada na trasi izvođenja radova. Također, traže nezavisnu reviziju projektne dokumentacije i načina dosadašnjeg izvođenja radova, potom javnu objavu rezultata nezavisne revizije projektne dokumentacije i načina dosadašnjeg izvođenja radova te očitovanje nadležnih, kao i dosljedno provođenje nadzora nad radovima kada ponovno krenu.

-S početkom radova u Draškovićevoj ulici smo suglasni tek kada se otklone dosadašnji nedostaci i kada nam se zajamči da izvođenje radova u Draškovićevoj ulici neće uzrokovati katastrofalne posljedice po imovinu građana kakva se već dogodila u Zvijezdi, navodi Medić.

Peticija građana Gradske četvrti Gaza s navedenom zahtjevima i s potpisima oko 55 stanara Draškovićeve ulice potom je predana gradonačelniku Damiru Mandiću.

Kao znak upozorenja lokalnim vlastima, danas će održati i prekid prometovanja u GČ Gaza u trajanju od 14.30 do 15.30 sati.

Povrh toga, kako je naveo Medić, ova Inicijativa će o ovoj peticiji obavijestiti nadležne hrvatske i europske institucije, te „zahtijevati zaštitu građana od nestručnog izvođenja radova“.

Zatražit ćemo utvrđivanje odgovornosti i zahtijevati odgovore na pitanja:

-Kako je moguće da se potporom EU fondova financira upropaštavanje europske kulturne baštine?

-Zašto Vlada RH i Europska komisija nemaju nadzor nad ovako katastrofalnom provedbom projekata?

Nakon predaje peticije i razgovora sa predstavnicima navedene Inicijative, gradonačelnik Damir Mandić je izjavio:

-Još prije nekih dva tjedna rekli smo da su radovi "na čekanju", ne samo u Draškovićevoj nego i u Gambonovoj i Bencetićevoj ulici. Prošli tjedan je tvrtka Vodovod i kanalizacija kao naručitelj išla s priopćenjem gdje je jasno rečeno da su Grad, naručitelj, odnosno posredno i nadzor i izvođač odlučili angažirati dodatni geomehanički nadzor koji će na svim budućim trasama radova svaku kuću obraditi upravo na toj stručnoj geomehaničkoj razini, izjavio je Mandić.

Što se tiče same tehnologije radova, ponovio je kako je "netko završio fakultet pa je donio neke odluke što se tiče radova".

-Naravno da ovo što se do sada dogodilo, pogotovo kod oštećivanja objekata nitko nije očekivao, ali ono što isto tako nama nije prihvatljivo kao teza, to je da je bespovratno uništena karlovačka kulturna baština, odnosno da mi uništavamo karlovačku Zvijezdu, što naravno nije točno, naglasio je.

-Složili smo se da u radovima koji slijede u Draškovićevoj ulici treba jedan dodatni geomehanički nadzor. Što će on zaključiti, na koji način će se dalje radovi odvijati, to će opet zaključiti struka, istaknuo je Mandić te najavio kako će u srijedu imati još jedan sastanak sa stanovnicima Draškovićeve ulice gdje će još više precizirati korake koji slijede.

-Naravno da ovu nelagodu koju oni osjećaju, mislim osjećamo ju svi, ne treba od toga bježati, ali isto tako nekako zajednički stav je da se pokuša učiniti sve da se radovi privedu kraju onako kako je planirano, ali naravno da to bude sa što manje štete, odnosno da se šteta u konačnici izbjegne u potpunosti, kazao je Mandić.

Uglavnom, zahtjeve će, kako je naveo, detaljnije razmotriti i „preklopiti“ s određenim zakonskim propisima, ali kako je poručio "na istom su tragu".

-Odluka da ćemo ići sa dodatnim geomehaničkim elaboratima je u biti na tragu ovoga što oni govore, tako da mislim da tu negdje postoji neko suglasje, vidjet ćemo. Zamolio sam Inicijativu da zaista nema potrebe da organiziraju danas bilo kakav prosvjed, stvarno smatram da za tim nema potrebe jer „za stolom smo", sjedimo već dosta dugo sa svima u Zvijezdi i razgovaramo, tražimo zajednička rješenja tako da je taj prosvjed zatvaranja prometnice po meni osobno stvarno nepotreban i moram priznati da ne znam koji je osnovni cilj, izjavio je Mandić.

A Milan Medić je nakon sastanka ispred Inicijative zaključio:

-Prosvjeda će biti, naravno, jedan prosvjed upozorenja. Što se tiče primanja kod gradonačelnika zahvalni smo Gradskoj upravi što nas je primila i saslušala. Zahtjevi su predani, mi i dalje stojimo iza njih i očekujemo odgovor na njih, odnosno ispunjavanje naših zahtjeva, poručio je Medić.