Održan 14. božićni koncert "Želim život" zaklade Ana Rukavina i Nove TV

Građani ponovno pokazali veliko srce i pozivima donirali gotovo 1.3 milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na 14. koncertu Želim život, održanom na glavnom zagrebačkom trgu u organizaciji Zaklade Ane Rukavina i Nove TV, prikupljeno je 1.288.443,75 kuna za daljnji rad Zaklade. Tradicionalni božićni koncert okupio je velik broj građana, glazbenih zvijezda te uglednika iz političkog i društvenog života koji su se tijekom cijele večeri u pozivnom centru javljali na humanitarni broj 060 9000. U samo nekoliko sati građani su čak 206.151 puta okrenuli taj broj te ponovno pokazali veliko srce i solidarnost prema teško oboljelima u Hrvatskoj i svijetu. 

  Jučerašnjim koncertom prisjetili smo se preranog odlaska Ane Rukavine, zahvalili svima koji su podržali rad i  glavni cilj Zaklade – osigurati sredstva za daljnje prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.

  „Nesebična podrška naših sugrađana kroz proteklih trinaest godina nedavno je omogućila 115. transplantaciju krvotvornih matičnih stanica iz Hrvatskog registra. Hvala od srca svim darivateljima koji su odlučili pomoći i oboljelima dati najljepši mogući dar – šansu za život. Također, želim se zahvaliti svima koji su svojim dolaskom na koncert i pozivima na humanitarni broj podržali i pomogli rad Zaklade. Ove zaista impresivne brojke Zakladu potiču na daljnji rad i pravi su dokaz da su raspjevani građani u centru Zagreba imali i više nego dobar razlog za slavlje“, izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

  Tijekom koncerta građani su uživali u popularnim hitovima brojnih zvijezda domaće estrade: Maje Šuput, Željka Bebeka, Sanje, Zeca i Marinka, Psihomodo Popa, Opće opasnosti, Indire Forze, Mejaša, Matije Cveka, Domenice, Vesne Pisarović i Pravila igre. Za sve građane koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati koncertu, partner Zaklade Nova TV, osigurao je izravan prijenos događaja na malim ekranima.

  „Partnerski odnos Nove TV i Zaklade dio je samog identiteta naše medijske kuće i projekt na kojem svako od nas s posebnim žarom daje svoj doprinos. Zaista veseli vidjeti sve dosadašnje uspjehe i postignuća Zaklade tijekom našeg višegodišnjeg partnerstva. Kruna svega je i ovaj tradicionalni koncert kojeg radimo zajedničkim snagama sada već devetu godinu zaredom. Napornim radom Zaklade kontinuirano se radi na unaprjeđenju hrvatske hematologije i kada čujete te rastuće brojke oboljelih pacijenata koji su dobili nadu za spas života, to je veliki motiv za daljnju podršku rada Zaklade Ana Rukavina.“, rekao je Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nova TV grupe.

  Podsjetimo, zahvaljujući radu Zaklade Ana Rukavina i pomoći građana, Hrvatski registar potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutno broji više od 63.000 potencijalnih darivatelja, što je dovelo do toga da smo danas 11. država u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te 8. u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika. Diljem Hrvatske Zaklada Ana Rukavina organizirala je više od 400 javnih akcija upisa u Hrvatski registar iz kojeg je izdano 115 transplantata za oboljele diljem Hrvatske i svijeta. 

  Vrijednim donacijama građana prikupljenima na prošlogodišnjem koncertu Želim život, Zaklada Ana Rukavina omogućila je stručno usavršavanje još dvojici liječnika u 2019. godini te je dosad ukupno sedmero liječnika iz Republike Hrvatske dobilo priliku usavršavati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini.

  Donacije prikupljene na prošlogodišnjem koncertu Želim život pomogle su i da u 2019. godini održimo 24 akcije upisa u Hrvatski registar diljem Republike Hrvatske na kojima se upisalo 1.000 novih potencijalnih darivatelja.

  Zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim donacijama, Zaklada Ana Rukavina donirala je Kliničkom bolničkom centru Zagreb 1.500 testova za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Uzorke potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica potrebno je tipizirati na tzv. antigene tkivne snošljivosti pomoću kojih se utvrđuje podudarnost darivatelja s oboljelim osobama. Ove brojke za oboljele znače novu šansu za život, a Zakladu potiču na daljnji rad.

  Svi oni koji žele dati svoj doprinos ovogodišnjoj akciji "Želim život" to mogu učiniti do kraja prosinca i to pozivom na humanitarni broj 060 9000. Cijena poziva iznosi 5 kuna (plus PDV).