Prvi Karlovački

“Građani ne nasjedajte na ovakve priče – nije klizište!”, poručio sa sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Boljar

Autor: Renata Benković

26.02.2021

Politika

Ni Boljaru nije jasna ovakva „politika“ prema liječnicima od kojih neki ubrzo odlaze u mirovinu pa se i on pita tko će im u budućnosti uopće doći raditi?

Dugoreško Gradsko vijeće održalo je danas 34. redovnu sjednicu na kojoj je bilo više od dvadeset točaka dnevnog reda, među kojima je donesena odluka o Planu upravljanja i raspolaganja imovinom Grada, programima građenja, uređenja i održavanja komunalne infrastrukture te su usvojeni i planovi djelovanja i unaprjeđenja zaštite od požara. Isto tako, usvojeni su planovi i programi rada Savjeta mladih, izvješće o radu Gradskog vijeća i gradske uprave te izvješće o radu gradonačelnika u prošloj godini za razdoblje od srpnja do prosinca 2020.

Na početku sjednice odrađen je i Aktualni sat, koji je i trajao toliko, a vijećnička pitanja odnosila su se na odvoz komunalnog otpada, uređenje užeg dijela grada uz željezničku prugu, pomoć roditeljima, ugostiteljima i gospodarstvenicima tijekom kovid krize, koncesijskoj naknadi liječnicima te kako i na koji način su zbrinuti građani u Kasaru i Inzlu čiji su stanovi oštećeni u potresu i u kojima nije sigurno živjeti.

Isto tako svi vijećnici, pročelnici i gradonačelnik na početku su izrazili zadovoljstvo što se konačno sastaju uživo i što nakon dugo vremena ponovno rade u gradskoj vijećnici koja je u potpunosti obnovljena nakon teškog stradanja u prošlogodišnjem nevremenu, kada je zbog jakog vjetra ostala bez krova.

Gradonačelnik Tomislav Boljar je naglasio da građane Duge Rese obnova nije koštala „ni lipe“, jer je kompletan iznos obnove pokrilo osiguranje. Izdvojili smo neka pitanja i odgovore.

Vijećnika HDZ-a Vjekoslava Tuteka zanimalo je zašto je smanjen broj odvoza komunalnog otpada sa dosadašnja četiri na tri mjesečno, kontejneri prepuni i predlaže da se novi režim otpada organizira svakih osam dana.

Gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar mu je odgovorio da im je među ostalim namjera osvijestiti građane da što više razvrstavaju otpad na kućnom pragu što će onda postepeno dovesti i do manjeg broja odvoza. S tim u vezi, još je najavio da se Reciklažno dvorište u Dugoj Resi otvara 8.ožujka, koje će imati kapacitet zbrinjavanja 40 vrsta otpada.

Vijećnika Miju Ivanića zanimalo je zašto je koncesijska naknada za ambulante liječnika na području Duge Rese najviša u državi i iznosi više od 6 tisuća kuna mjesečno, dok je drugdje oko tisuću kuna, pa pita hoćemo li ovakvim pristupom zdravstvu izgubiti i ono malo liječnika koji još nisu iselili?

Ni Boljaru nije jasna ovakva „politika“ prema liječnicima od kojih neki ubrzo odlaze u mirovinu pa se i on pita tko će im u budućnosti uopće doći raditi?

Da, jako je čudno kad znamo da imamo problem sa liječničkim kadom i još je čudnije što Karlovačka županija ima najskuplji najam prostora za liječničke u cijeloj Hrvatskoj. Vjeruje da će Županija ići u korekciju cijena i da će ponuditi neku normalniju ili će se barem približiti prosjeku nivoa države. Jer, nema razloga da liječnik u Dugoj Resi plaća mjesečni najam ambulante od 6.500 do 7.000 kuna, dok je drugdje to oko 1500 kuna. Kao Grad uputit ćemo dopis, prijedlog i upit Karlovačkoj županiji da to uzmu u obzir i da će se s ovakvim cijenama rijetko koji liječnik odlučiti doći raditi u Dugu Resu.

Anđelka Grmana zanimalo je kad kreće dugo najavljivani projekt izmuljivanja rijeke Mrežnice?

Gradonačelnik mu je odgovorio da će to biti sigurno na jesen ove godine, nakon kupališne sezone, a radove jedino mogu odgoditi loše vremenske prilike, kiša i slično.

Boljar je iskoristio priliku i zahvalio Hrvatskim vodama i resornom ministarstvu na angažmanu te Karlovačkoj županiji što se je uključila u ovaj projekt.

Gradonačelnik Duge Rese još je komentirao kako je nazvao „igre“ koje su već krenule u javnost, oko gradskog zemljišta iza stadiona prema Vinici, koje Grad prodaje mladim obiteljima u cilju poboljšanja demografije.

Demantirao je da se radi o bilo kakvom klizištu.

Mi smo u obavezi osigurati, a to ćemo i realizirati, svu komunalnu infrastrukturu, tako da mlade obitelji po povoljnim i povlaštenim cijenama mogu kupiti zemljište i izgraditi obiteljsku kuće, što je nama garancija da će onda tu sigurno i ostati živjeti. Nama je to od velikog interesa, jer želimo demografski popraviti i sliku i statistiku.

-Za sada je interes zadovoljavajući, kaže i još jednom ponavlja –  građani ne nasjedajte na ovakve priče, nije klizište!

Još je rečeno da je za pomoć roditeljima, ugostiteljima, poduzetnicima i gospodarstvenicima tijekom kovid krize iz gradske blagajne u prošloj godini izdvojeno oko 500 tisuća kuna. Najviše se je pomagalo roditeljima kojima je financiran kompletan smještaj djece u vrtićima, sveukupno 400 tisuća kuna, a pomoć ugostiteljima nastavit će se i ove godine.

foto: rb