Prvi Karlovački

Građani budite oprezni prilikom kupnje i prodaje putem interneta

Autor: Branko Obradović

14.07.2022

Crna kronika

Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji

U proteklom razdoblju Policijska uprava karlovačka zaprimila je nekoliko prijava građana o računalnim prijevarama u kojima je nastala ukupna materijalna šteta veća od 28.000 kuna. Naime, putem Internet oglasnika građani su objavili prodaju predmeta nakon čega su ih nepoznate osobe kontaktirale putem mobilne aplikacije oglasnika te im proslijedile poveznice phishing/lažnih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Nakon toga im građani daju odnosno upisuju svoje osobne podatke i podatke o bankovnim karticama kao i CVV/CVC broju kartice, a nakon takvih dostavljenih odnosno prikupljenih podatka počinitelji zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima.

O raznim oblicima računalnih prijevara policija je već upozoravala građane, ali ponovo upozoravamo na ovaj oblik kriminaliteta i opasnost koja prijeti kod davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama posebno CVV broj koji se ne smije davati nikome. Kod za verifikaciju CVV/CVC nalazi se na poleđini platne kartice te tako osigurava osnovnu sigurnosnu mjeru. CVV/CVC kod je stoga potreban kod svih internetskih plaćanja, kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice. Da bi vam netko uplatio novac kad prodajte nikad ne dijelite ili upisujete navedeni CVC/CVV broj niti autorizirate transakciju, a za uplatu na vaš račun dovoljno je dati samo IBAN broj.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti vaše kreditne kartice za plaćanje putem Interneta.

Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.