Prvi Karlovački

Grad Ozalj kontinuirano ulaže u demografske mjere

Autor: Sunčica Laić

14.01.2022

Županija

-Djeca su nam najvažnija i zalažemo se da izdvajanja u području obrazovanja i odgoja budu maksimalna, ističe gradonačelnica Lidija Bošnjak

Kako bi život naših građana i mladih obitelji u Ozlju učinili što boljim i kvalitetnijim, iz godine u godinu Grad Ozalj nastoji ulagati i povećavati sredstva za razne demografske mjere. Potvrdila je to gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, te osim što je pobrojala što sve Grad Ozalj čini po pitanju demografije, otkrila je i zbog čega je sve Dječji vrtić Zvončići ogledan primjer vrtića, kao i novine vezane uz njegov rad i sadržaje.

-U zadnjih četiri godine isplaćeno je gotovo 370 tisuća kuna naknada za novorođenčad. Osim jednokratnih naknada za novorođenu djecu koju smo s početkom 2022. godine povećali na 3.000 kuna (umjesto dosadašnjih 2.000 kuna), mladim su obiteljima na ozaljskom području na raspolaganju potpore za djecu vrtićke dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce te studente.

Ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje su vrlo bitan segment za sigurnost obitelji, a time i demografsku revitalizaciju krajeva. Naime, vrtić je početak organiziranog obrazovnog procesa i najvažniji dio dječjeg odrastanja, zato nam je svima jako važan. Djeca su nam najvažnija u gradu, i zalažemo se da izdvajanja u području obrazovanja i odgoja budu maksimalna. Za financiranje Dječjeg vrtića Zvončić Ozalj u Proračunu Grada Ozlja za 2022. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 5.841.331 kuna, izjavila je gradonačelnica Bošnjak.

Na području Grada Ozlja već 20-ak godina djeluje organizirani predškolski odgoj, no zahvaljujući sve većem broju djece i povećanju nataliteta u zadnjih nekoliko godina, otvorila se potreba, a na kraju i mogućnost za realizaciju projekta dogradnje i širenja.

Za vrtić nema liste čekanja

Projektom dogradnje DV Zvončić, vrijednog 10,8 milijuna kuna, a od čega 6,8 milijuna kuna iz EU sredstava, osiguran je upis svima koji su uredno i na vrijeme predali zahtjeve za upis djece u vrtić. Gradsko vijeće je za ovu pedagošku godinu umjesto dosadašnjih 198, izdalo suglasnost za 224-ero djece te su odobreni svi zahtjevi roditelja s prebivalištem na području Grada Ozlja za upis djece u redoviti desetosatni program, čime u vrtiću više nema lista čekanja.

S početkom godine završena je i izgradnja pristupne ceste prema DV Zvončić s parkiralištem, čija vrijednost radova iznosi 863.093,75 kuna, a time će se omogućiti nesmetan i siguran dolazak i odlazak roditeljima i djeci. Uz primarnu djelatnost redovnog programa boravka djeteta u vrtiću, Dječji vrtić Zvončić nudi i dodatne programe engleske i opće igraonice za djecu od navršene treće godine života. U poslijepodnevnom terminu organiziran je program predškole za svu onu djecu koja nisu polaznici redovnog programa, navodi.

Besplatan vrtić za svako treće i sljedeće dijete

Grad Ozalj je također s 01. siječnja 2022. godine omogućio roditeljima trećeg i svakog sljedećeg djeteta besplatni boravak djeteta u dječjem vrtiću.

– Pravo na boravak djeteta u Dječjem vrtiću Zvončić bez naknade može ostvariti roditelj, osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj ili udomitelj za treće i svako sljedeće dijete ako ima prebivalište na području Grada, neovisno o ispunjavanju ostalih uvjeta predviđenih Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Ozlja, zatim  roditelj, osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje ili udomitelj u kraćem programu odgojno obrazovnog rada s djecom od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu temeljem medicinske dokumentacije, a na preporuku psihologa te djeca koja žive u posebno teškim obiteljskim okolnostima (ovisnost o ili teža bolest roditelja ili djece, djeca s razvojnim poteškoćama kao i ona djeca čiji je jedan od roditelja ili skrbnika preminuo) i to u vremenskom razdoblju od godine dana do dana upisa u vrtić, pojašnjava.

S obzirom na situaciju prouzrokovanu virusom COVID-19, uvedene su i određene mjere kojima se pokušalo olakšati roditeljima.

-Za vrijeme izbivanja iz vrtića, ako je to izbivanje uslijedilo zbog najavljenog korištenja godišnjeg odmora (najmanje 15 dana u kontinuitetu) te u slučaju bolesti djeteta u trajanju od 10 radnih dana i dulje (uz predočenje liječničke potvrde), uplate za boravak djeteta u vrtiću se za te dane umanjuju za 50% iznosa pune cijene boravka djeteta u vrtiću. Naime, u slučaju izostanka djeteta zbog izolacije ili samoizolacije uzrokovane epidemijom COVID 19, a po preporuci epidemiologa i nalogu Stožera civilne zaštite, cijena boravka se umanjuje 50% za broj dana izostanka. Isto vrijedi za braću i sestre djeteta u samoizolaciji koji su polaznici vrtića, kaže Bošnjak.

Uvođenje produženog boravka u vrtić, Healthy Meal Standarda…

U dječjem vrtiću u tijeku je i uvođenje Healthy Meal Standarda.

-Naime, Grad Ozalj uvrstio se među prve gradove u Hrvatskoj koji su prepoznali važnost i brigu o zdravlju svojih najmlađih građana čime smo osigurali kvalitetnu i pravilnu prehranu djece u ovoj obrazovnoj instituciji.

Dodatno unaprjeđenje rada vrtića omogućilo se uvođenjem produženog boravka u vrtić. Naime, ravnateljica DV Zvončić Ozalj potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda “Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 507.594 kuna, a njegovo trajanje je 20 mjeseci kroz koje će DV Zvončić osigurati produljeno radno vrijeme do 20 sati, uslugu logopeda te uvođenje folklorne igraonice. Troškovi ovih usluga financirat će se iz projekta tako da neposredni korisnici neće biti dužni uplaćivati dodatne novčane iznose, uz one koje plaćaju po već sklopljenom Ugovoru u okviru redovitog desetosatnog programa, naglašava gradonačelnica.

Važno je istaknuti i kako je tijekom 2021. godine Dječji vrtić Zvončić sudjelovao u pilot projektu “Tesla i mi”, pod sloganom “Tesline inovacije – svjetske inspiracije”.

-Kao rezultat sudjelovanja, dodijeljena su priznanja djeci, odgojiteljima, pedagoginji i Dječjem vrtiću čime smo započeli sustavno poticanje razvoja i uvođenja sadržaja STEM područja u rad s djecom predškolske dobi, ističe.

Završen je i projekt Rotary kluba Karlovac – Dubovac, Dječji poligon, koji je naslikan na nogostupu pored Dječjeg vrtića Zvončić. Sastoji se od niza elemenata naslikanih na tlu koji tvore zanimljivu igru za razvoj senzo – motoričkih vještina djeteta, a naslikani su i motivi biljnog i životinjskog svijeta rijeke. Poligon je posjećen te im je drago da se dječica na njemu veselo igraju.

-Uređenjem raznih sadržaja, poput dječjih i sportskih igrališta te kontinuiranim ulaganjem u školstvo, nastojimo djeci omogućiti kvalitetnije uvjete za odrastanje. Nadamo se da će ove demografske mjere utjecati na povećanje nataliteta u Ozlju, a ukoliko će biti potrebno, vrlo rado ćemo ponovno ići u proširenje vrtićkih kapaciteta, poručuje Bošnjak.

U Ozlju se ponose i na ulaganje u mlade.

-Ono na što se svakako ponosimo jest ulaganje u naše mlade, kao i rad s njima te međusobna suradnja, obzirom da imamo sjajan tim novih mladih snaga koji su itekako voljni i spremni predložiti Gradu nove, svježe ideje.

Kao primjer ćemo navesti Savjet mladih Grada Ozlja, koji terenskim istraživanjem kontinuirano kreira nove ideje i mogućnosti u području ulaganja u predškolski i obrazovni sustav. Naime, na njihovu inicijativu, a u suradnji s Osnovnom školom Slava Raškaj Ozalj i Dječjim vrtićem Zvončić Ozalj, Grad Ozalj je ove godine povodom blagdana Sv. Nikole pripremio slatke poklone za svu vrtićku djecu redovnog programa, predškole i igraonice, kao i za svu školsku djecu od prvog do osmog razreda. Pokloni su učenike dočekali na školskim klupama, a vrtićance kraj šlapica u garderobama, navodi.

Bošnjak naglašava i kako su od 01. siječnja 2022. godine kao nove demografske mjere uvedena i bespovratna sredstva za kupnju prve nekretnine, gradnju ili rekonstrukciju prve nekretnine, te oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje prve nekretnine.

-Osim toga, Grad Ozalj nastavlja sa svim potporama za djecu i mlade za koje već osigurava iz svog Proračuna, poručuje na kraju Bošnjak.