Prvi Karlovački

Grad Karlovac zaprimio 939 prijava s procijenjenom preliminarnom štetom od 122.9 milijuna kuna

Autor: Branko Obradović

15.01.2021

Karlovac

Zbog toga je Grad Karlovca s današnjim danom uputio prijedlog županici Karlovačke županije za donošenjem odluke o proglašenju prirodne nepogode uzrokovane potresom za područje grada Karlovca

S posljednjim danom roka za prijavu štete od potresa koji je zadesio Karlovac primljeno je 939 prijava s procijenjenom preliminarnom štetom od 122.9 milijuna kuna.

Zbog toga je Grad Karlovca s današnjim danom uputio prijedlog županici Karlovačke županije za donošenjem odluke o proglašenju prirodne nepogode uzrokovane potresom za područje grada Karlovca. Prijedlog je upućen s obzirom da je ispunjen uvjet Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda prema kojem se prirodna nepogoda proglašava ako je vrijednost ukupne izravne štete, između ostalog, najmanje 20% vrijednosti izvornih prihoda JLS za prethodnu godinu. Izvorni prihodi Grada Karlovca za 2019. godinu iznose 152.36 milijuna kuna.

Istovremeno, prijedlogom Izmjena i dopuna zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, primjena zakona širi se i na područje Sisačko-moslavačke te Karlovačke županije. Tako je jučer odlučila Vlada RH, što bitno mijenja proceduru nadoknade štete uzrokovane potresom i obnovu objekata.
Prema predloženim izmjenama Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Radi povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a potresom pogođene kulturno-povijesne cjeline obnovit će se temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokane i područne samouprave.

Izmjene i dopune zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke te Karlovačke županije treba glasovanjem potvrditi i Sabor RH.

Grad Karlovac stoga će detaljno nastaviti pratiti nove odluke Vlade i Sabora i konzultirati se s nadležnim službama i ministarstvima kako bi čim prije dobio precizne upute o daljnjem postupanju po pitanju sanacije štete, te o svemu na vrijeme izvijestiti naše sugrađane.

Istovremeno stručne službe Grada Karlovca unijet će sve prijave štete u službenu digitalnu evidenciju, odnosno registar štete kako bi postupanje drugih službi i ustanova u sanaciji bilo što brže i efikasnije.

Zahvaljujemo se još jednom svim našim sugrađanima na strpljenju, oprezu i solidarnosti koje su pokazali u ovim izazovnim vremenima, a posebno na suradnji s djelatnicima gradske uprave i svim žurnim službama koje su nam svima nesebično na raspolaganju.