Prvi Karlovački

Grad Karlovac za potpore mikro i malim poduzetnicima osigurao milijun i 574 tisuće kuna

Autor: Miloš Milovanović

12.06.2020

Karlovac

Mandić: Prije svega cilj nam je da naši  poduzetnici zadrže postojeća radna mjesta, ali i da šire svoju proizvodnju

Grad Karlovac će u ponedjeljak, 15. lipnja,  objaviti javni poziv za dodjelu potpora mikro i malim poduzetnicima koji posluju na području grada. Kao i prošle godine poduzetnici će imati na raspolaganju pet mjera kojima će se nastojati potaknuti njihovo poslovanje.

To su mjere za poduzetnike – početnike, mjere za unapređenje proizvodnih i IT djelatnosti , zatim za brendiranje i promociju, za edukaciju poduzetnika te se unapređenje djelatnosti u turizmu. Cilj ovih potpora je da se poveća broj poslovnih subjekata u gradu Karlovcu, prvenstveno kroz poduzetnike – početnike, a ujedno i da se unaprijedi poslovanje proizvodnih IT djelatnosti i djelatnosti u turizmu kako bi one bile što konkurentnije, izjavila je viša savjetnica za gospodarstvo, poljoprivredu i turizma Andrea Vrbanek i nastavila.

U odnosu na prošlu godinu, ove godine imamo veći proračun za 300 tisuća kuna. Naime, poduzetnicima je ove godine na raspolaganju milijun i 574 tisuća kuna, od čega smo dio veći utrošili na mjere za usklađivanje poslovanja s mjerama koje su propisane zbog pandemije COVID virusa. Ovaj javni poziv bio je otvoren do 5. lipnja i na njega su stigle 172 prijave, dakle zadovoljni smo odazivom. Po onome što su poduzetnici izjavili, zadovoljni su kreiranjem ove mjere koja im je pomogla da usklade svoje poslovanje koje im je prouzročilo dodatni trošak. U prosjeku su poduzetnici tražili po dvije i pol tisuće kuna i za ovu mjeru utrošit će se oko  pola milijuna kuna, rekla je Vrbanek,  istaknuvši da Grad Karlovac jedini u Hrvatskoj ima ovu mjeru.

Maksimalni iznos potpora koje jedan poduzetnik po svim mjerama u jednoj godini može ostvariti je 50 tisuća kuna. Javni poziv bit će otvoren do utroška sredstava, a ona će se dodjeljivati redoslijedom zaprimanja zahtjeva.

Novost u ovom javnom pozivu je da će se prijave po prvi puta predavati isključivo digitalno, dakle putem direktne on line prijave. Prijava je osmišljena u gradskim službama te će se ovim putem ubuduće ići i za sve ostale potpore.

Okvir u kojem ovaj javni poziv ide „van“ je jedna gospodarska kriza. U direktnoj komunikaciji, prije svega s obrtnicima, odnosno malim poduzetnicima, vidljivo je da ovo vrijeme koje dolazi isto tako bit će izazovno. Nama je prije svega cilj da naši  obrtnici odnosno poduzetnici zadrže postojeća radna mjesta, naravno da želimo da oni u nekoj situaciji i šire svoju proizvodnju. Mi smo u 2020. godini u izvornom proračunu malo smanjili iznose za potpore zato što smo morali jedan dio novca usmjeriti prema zoni Gornje Mekušje, ali smo nakon rebalansa, prije svega na uštedama u gradskom sustavu, prenamijenili taj novac za potpore malim poduzetnicima, odnosno obrtnicima. Vjerujem da će sve potpore biti iskorištene maksimalno i nadam se da ćemo ovu 2020. godinu svi zajedno izdržati i da ćemo već biti u 2021 godini spremni za širenje, odnosno za daljnji razvoj, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Damir Mandić.

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Miloš Milovanović