Prvi Karlovački

Grad Karlovac za oko tisuću najugroženijih osigurao Božićnice, pakete i bonove

Autor: Miloš Milovanović

30.11.2020

Karlovac

Oko 420 umirovljenika dobit će Božićnice u iznosu  od 350 kuna, a 423 kućanstva bonove u vrijednosti od 250 do 800 kuna

Grad Karlovac  tradicionalno dodjeljuje Božićnice umirovljenicima koji su korisnici socijalnog programa, ali i bonove  pomoći i drugim korisnicima socijalnog programa. U povodu blagdana Božića tako će biti i ove godine, kaže gradska pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

Ove godine možemo posebno razveseliti naše umirovljenike jer smo u odnosu na proteklu godinu ipak malo povećali Božićnice koje iznose 350 kuna. Dobit će ih 420 umirovljenika za što će iz gradskog proračuna izdvojiti oko 150 tisuća kuna. Pored Božićnice za umirovljenike, 423 korisnika socijalne pomoći ostvarit će vrijednosne bonove u iznosu od 250  do 800 kuna, ovisno o broju članova njihovih obitelji. Te bonove moći će realizirati već od 10. prosinca pa sve do kraja veljače 2021. godine u Supermarketu KTC u Karlovcu. Ovih dana na adrese svih tih korisnika stići će pisana obavijest s bitnim informacijama kako bonove mogu realizirati, kazala je pročelnica Sila Ljubenko i dodala da se radi o korisnicima socijalne pomoći i da te bonove mogu iskoristiti namjenski za prehrambene namirnice i naravno za sredstva za osobnu higijenu.

Vodilo se računa i o još jednoj kategoriji naših sugrađana. To su umirovljenici kojih je 30-tak i imaju izuzetno male mirovine, do tisuću kuna te svaki  mjesec dobivaju po 200 kuna pomoći.

Krajem godine, budući da se ta pomoć tromjesečno isplaćuje, također će sada biti isplata pa će i oni dobiti 600 kuna za listopad,  studeni i prosinac. Nadamo se i vjerujemo da ćemo im makar malo olakšati i uljepšati  božićne blagdane, rekla je pročelnica.

Kao što je poznato, Grad Karlovac tijekom cijele godine daje i jednokratne potpore.

Zasigurno u ovu kategoriju spadaju i  umirovljenici kada se nađu u situaciji da su im potrebna dodatna sredstva za lijekove, za liječenje ili možda neke hitne popravke u njihovim stanovima koji ugrožavaju njihovu sigurnost i zdravlje. I tu Grad isto izlazi u susret sukladno njihovim zahtjevima.

Istaknula je i izuzetnu suradnju sa Gradskim društvom Crvenog križa, tako da će ovih dana korisnici socijalne pomoći u suradnji s Crvenim križem i Gradom Karlovcem dobiti 300 paketa koji isto tako sadrže namirnice i sredstva za osobnu higijenu. A ono što je  novo u ovim izvanrednim okolnostima je da će umirovljenici iznad 65 godina također preko Crvenog križa dobiti pakete koji sadrže sredstva za dezinfekciju i zaštitne maskice. Takve pakete dobit će 466 korisnika.

Svim ovim oblicima pomoći pred božićne blagdane bit će obuhvaćeno oko tisuću korisnika s područja grada Karlovca. Iz gradskog proračuna za sve će biti izdvojeno oko pola milijuna kuna.

Foto: Igor Čepurkovski