Prvi Karlovački

Grad Karlovac već niz godina aktivno radi na revitalizaciji zgrade kina Edison

Autor: Branko Obradović

03.03.2021

Kultura

Reagiranje Grada Karlovca na javni istup platforme "Možemo"

Ovim putem voljeli bi ponoviti neke činjenice i informacije o budućnosti Kina Edison, s obzirom na današnji javni istup platforme “Možemo” ispred kina Edison.

Grad Karlovac već niz godina aktivno radi na revitalizaciji zgrade kina Edison od svojevremenog otkupa objekta od privatnog vlasnika do pripreme i realizacije projekta koji  je usmjeren aktiviranju zapuštenih urbanih prostora te  očuvanju, revitalizaciji i integraciji kulturne baštine, ali i na njeno tržišno pozicioniranje.

Naravno da je i želja Grada Karlovca da kino Edison dobije modernu kino dvoranu, ali budućnost kina Edison je zagarantirana i to ne samo za kino projekcije već i puno više od toga. Kino Edison smo sagledali šire kako bi osim filmskih projekcija građanima pružili i druge sadržaje i stvorili bolju mogućnost korištenja novouređenog prostora, što ide u prilog samoodrživost Edisona.

Podsjećamo još jednom da se koncept budućeg kina Edison razvijao u suradnji s karlovačkim udrugama i zainteresiranim pojedincima koji se aktivno bave filmskom umjetnosti u gradu Karlovcu (Kinoklub Karlovac i Radar) pa je konačna namjena objekta donesena kroz razgovor svih dionika.

Što se tiče samog izgleda i proširenja zgrade napominjemo da projekt ima sve važeće dozvole i potvrde svih javnopravnih tijela, pa tako i strogih kriterija Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Projekt će unaprijediti turističku ponudu grada Karlovca revitalizacijom lokacije pokretanjem integriranih inovativnih turističkih sadržaja, odnosno kombinacijom kulturne baštine i modernih tehnologija.

Edison će postati središte festivalskih sadržaja, obrazovnog i konferencijskog turizma, te integrirati različite turističke programa i proizvode kojima su poveznice kulturna baština, audio – vizualne i scenske umjetnosti uz primjenu najmodernijih tehnologija i na tu činjenicu smo posebno ponosni jer smo sigurni da će s takvim konceptom kino Edison postati kultno mjesto za mnogo veći broj naših sugrađana, ne samo ljubitelje dobrog filma.

Realizacijom projekta ostvarit će se pozitivni učinci; obogatiti ne samo svakodnevni život Karlovčana već povećati broj zaposlenih u turizmu, produljiti turistička sezona i inicirati aktivnosti i djelatnosti koje se vežu uz to.

Što se tiče iznesene opaske da je Strategija kulturnog razvoja grada Karlovca samo mrtvo slovo na papiru, to ipak nije tako. Strategija daje smjernice razvoja kulture u periodu 2014 do 2024. Iako se kultura u posljednje vrijeme nalazi u izuzetno teškim okolnostima vezanima za epidemiološke okvire, posebice izvedbene umjetnosti, Grad Karlovac ulaže velike napore da zadrži adekvatnu ponudu kulture za sve zainteresirane građane.

Građani su sigurno primijetili i  ulaganja u objekte kulture u proteklom vremenu poput  Starog grada Dubovca, fasada Gradskog kazališta Zorin dom, energetske obnove Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, otvaranje Muzeja domovinskog rata Karlovac – Turanj i Glazbenog paviljona, što su sve postignuti ciljevi zadani spomenutom Strategijom kulturnog razvoja Grada Karlovca.

Grad Karlovac će i dalje sukladno Strategiji raditi na financijskoj pomoći svim karlovačkim udrugama i pojedincima koji djeluju na području kulture, biti suradnik ustanovama u kulturi i razvijati infrastrukturne kapacitete potrebne za razvoj kulture. Na tom tragu novo kino Edison bit će još jedna značajna kulturna točka na karti ne samo Karlovca već i šire.