Prvi Karlovački

Grad Karlovac predvodio radionicu projekta Fortitude

Autor: Marta Marinović

13.10.2021

Karlovac

Karlovac je 12. i 13. listopada bio domaćin 3. radionice iz ciklusa „Baština i prezentacija“ koji se održava u okviru aktivnosti projekta Fortitude s ciljem unapređenja znanja o pripremi i korištenju fortifikacijske kulturne baštine kao osnove turističke ponude.

Radionicu su vodili Rafaël Deroo, glavni tajnik Europske federacije fortifikacijskih baštine (European federation of Fortified Sites, EFFORTS, www.efforts-europe.eu) i Dirk Röder, voditelj Europske udruge za kulturne rute fortifikacijskih spomenika (Cultural route Fortified Monuments, Forte Cultura, www.forte-cultura.eu ).

Sudionike radionice je na početku rada pozdravio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i zaželio im uspješan rad osvrnuvši se na iznimnu dosadašnju apsorpciju sredstava iz fondova Europske unije u Gradu Karlovcu dajući punu podršku projektu ali i ruku suradnje u prenošenju iskustava i znanja upravljanja projektima i drugim sudionicima radionice. Pored njih radionici su prisustvovali predstavnici JU Tvrđava kulture Šibenik, opštine Herceg Novi i opštine Bar te Grada Karlovca u svojstvu partnera na projektu Fortitude. Radionica je bila otvorena za sve zainteresirane , a odvijala se istovremeno i online za sve one koji su bili spriječeni doći u Karlovac. Pored predstavnika turističkih, kulturnih, gospodarskih i znanstvenih ustanova iz Karlovca na radionici su sudjelovali i predstavnici Jastrebarskog, Ozlja, Ogulina, Duga Rese te predstavnici iz Italije, Nizozemske i Njemačke.

U popodnevnim satima prvog dana radionice , polaznici su posjetili izložbu „Vrata Zvijezde“ u Muzejima Grada Karlovca i Stari grad Dubovac.

Radionica je bila iznimna prilika  za razmjenu iskustava i znanja kako na primjeren način fortifikacijsku baštinu uključiti u turističku ponudu i oblikovati kao turistički proizvod. Posebno su se predavači osvrnuli na značaj uključivanja u europske mreže i udruženja za čuvanje i promociju kulturne baštine. Drugi dan radionice bio je posvećen mogućnostima korištenja digitalnih tehnologija kao alata za prezentaciju materijalne i nematerijalne baštine te europskim primjerima dobre prakse.

Sve dosadašnje aktivnosti projekta Fortitude rezultirati će organizacijom manifestacije „Noć tvrđava“ koja će se istovremeno odvijati kod svih partnera projekta, a planirana je početkom proljeća 2022.

Projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1.618.438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.