Prvi Karlovački

Grad Karlovac ove godine osigurao skoro milijun kuna za obnovu objekata spomeničke baštine

Autor: Miloš Milovanović

22.02.2021

Karlovac

Danas je objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava, a zahtjevi se zaprimaju do 20. travnja

Grad Karlovac danas je na svojim mrežnim stranicama objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava za očuvanje i obnovu objekata spomeničke baštine u 2021. Prošle godine zbog korone nije bio očekivani odaziv, a Grad je i ove godine spreman kao i 2020. godine sufinancirati 50 posto troškova.

Nama se čini da je ovo ipak sada trenutak, pogotovo nakon potresa da ubrzamo proceduru raspisivanja javnog poziva. S obzirom da je ostalo sredstava od prošle godine, u ovogodišnjem proračunu smo predvidjeli 400 tisuća kuna na koliki iznos i ide javni poziv. No, građanima će biti na raspolaganju još 581 tisuća kuna za sufinanciranje obnove. Taj pak novac bit će vidljiv u proračunu nakon prvog rebalansa. Dakle, radi se o ukupnom iznosu od skoro milijun kuna. Iz sredstava spomeničke rente mogu se sufinancirati pročelja, vanjska stolarija, statika te krovišta, izjavio  je na konferenciji za medije gradonačelnik Damir Mandić.

Kada se pak govori o spomeničkoj renti uvijek je na prvom mjestu stara gradska Zvijezda, što će biti i ovoga puta. No, na Javni poziv se mogu prijaviti svi oni građani čiji su objekti pod određenom kulturnom zaštitom; dakle i oni koji se nalaze na Baniji, Dubovcu, Gazi te prostoru oko Zvijezde.

Jako je važno imati na umu da dio novca vezan za spomeničku rentu, građanima doista može pomoći kako bi stavili u funkciju sve one dijelove vlastitih građevina koje su ili oštećene ili su na neki način i prije potresa bile u lošem stanju. Iznos od 50 posto zavisi od projekta do projekta, može biti veći ili manji, ali Povjerenstvo koje ocjenjuje pristigle zahtjeve može odobriti iznos i veći od 50 posto, dodao je.

Podsjetio je da je Grad Karlovac, upravo u zaštićenim dijelovima grada, morao osigurati pojedine objekte da ne budu opasni za prolaznike te su postavljene skele. U biti to su trebali učiniti vlasnici, no budući da nemaju mogućnosti ovaj tjedan od Grada će dobiti dopis u kojem će ih informirati da te troškove preuzima Grad. Za sada je to do 1. lipnja, a ti troškovi se pokrivaju sredstvima dobivenim od Vlade Republike Hrvatske. Kada je pak riječ o najvišim iznosima koje će Grad sufinancirati, gradonačelnik  je spomenuo jedan primjer gdje je ono iznosilo 100 tisuća kuna.

Nadležni gradski odjel bit će na raspolaganju svim građanima pri ispunjavanju obrazaca te na neki način i kod projektnog dijela. Sa svoje strane Grad osigurava nadzor radova i time preuzima i taj trošak, zaključio je gradonačelnik Mandić.

Zahtjevi moraju prispjeti na adresu Grada Karlovca zaključno do 20. travnja do 12 sati bez obzira na način dostave.

 

Foto: Igor Čepurkovski