Grad Karlovac

Grad Karlovac osigurao 427 tisuća eura za pomoć građanima kojima je imovina stradala u poplavama

VIŠE IZ RUBRIKE

Javno savjetovanje

Odluka bi se krajem studenog trebala naći na Gradskom vijeću, te bi tijekom prosinca trebale krenuti i isplate građanima.

Odluka o novčanoj pomoći za ublažavanje i otklanjanje posljedica prirodne nepogode za poplavu koja je bila u Karlovcu u svibnju ove godine, tijekom današnjeg dana naći će se na javnom savjetovanju.

-Grad Karlovac je u svom proračunu osigurao sredstva za pomoć građanima kojima je imovina stradala u poplavama vezano uz stambene objekte 300 tisuća eura i vezano uz poljoprivredu 126.640 eura. Ova odluka ide na javno savjetovanje 30 dana. To je jedna dodatna pomoć i odluka Grada da se građanima ipak osiguraju značajnija sredstva budući da im je imovina stradala. Već treći put u kratkom vremenu su se našli u tim problemima, to su ogromni troškovi i svaka pomoć im je dobrodošla, istaknula je na današnjoj pressici zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Što se tiče kategorije stambenih objekata, važno je, kako je pojasnila Fočić, da su građani na dan poplave imali prijavljeno prebivalište i da nemaju nikakva dugovanja prema Gradu u smislu komunalne naknade, zakupnine i slično.

Bitno je da su prijavili štetu, da im je šteta procijenjena, a procjenjivalo ju je 18 timova, i da se nalaze u registru šteta koji je do 20. srpnja trebao biti popunjen i upućen Županiji koja ga je potom uputila državnom povjerenstvu za procjenu šteta. Odluka bi se nakon Savjetovanja, krajem studenog trebala naći na Gradskom vijeću, te bi tijekom prosinca trebale krenuti i isplate građanima.

Štetu je ukupno prijavilo 420 građana, što fizičkih osoba, što poslovnih subjekata.

Što se tiče stambenih objekata, šteta je procijenjena na ukupno 4,11 milijuna eura, a u poljoprivredi radi se o prijavljenoj šteti od 1,034 milijuna eura.

Vezano uz poljoprivredu, predviđena sredstva se odnose na štetu na dugogodišnjim nasadima, na obrtnim sredstvima i šteti u stočarstvu.

-Što se tiče stambenih objekata, Grad će s obzirom na prijavljene štete isplatiti 7,47 posto od ukupno procijenjenih šteta, a što se tiče šteta u poljoprivredi, taj udio će biti veći s obzirom na osigurana sredstva i iznosi 12,24 posto, kazala je zamjenica gradonačelnika.

-Vjerujemo da će i Država tijekom prosinca na taj iznos još dodati iznos koji je sukladan Zakonu i također krenuti s isplatama šteta po njihovim procjenama, izjavila je.

Fočić je navela i da ukoliko je nešto bilo osigurano i sredstva su povučena iz osiguravajućih društava, u tom slučaju nema dvostrukog financiranja i sredstva neće biti isplaćena.