Prvi Karlovački

Grad Karlovac opet dobio peticu za proračunsku transparentnost

Autor: Ivica Pilaković

05.07.2022

Karlovac

Institut za javne financije predstavio je rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih / lokalnih jedinica.

Grad Karlovac je za proračunsku transparentnost dobio najvišu ocjenu 5. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

To znači da je, sukladno kriterijima, Grad Karlovac, odnosno Upravni odjel za proračun i financije javno na mrežnim stranicama grada Karlovca objavio sve proračunske dokumente: prijedlog proračuna, proračun, polugodišnje i godišnje izvješće o izvršenju proračuna  i vodič za građane kroz proračun.

Povrh toga Grad Karlovac ima javno objavljena financijska izvješća Grada za svaku godinu te sve izmjene i dopune proračuna (rebalanse). Dodatno, gradski sustav u cjelini transparentno na svojim mrežnim stranicama objavljuje sve podatke o trošenju proračunskog novca; za gradsku upravu i sve gradske ustanove koje su u sustavu lokalne riznice, što također javno i transparentno čine i sve gradske tvrtke.

Detaljnije rezultate istraživanja svi zainteresirani građani mogu potražiti na ovoj poveznici.