Prvi Karlovački

Grad Karlovac nastavlja kontinuirano ulaganje u vrtiće

04.12.2018

Karlovac

Grad Karlovac u zadnjih pet godina uložio je približno 60 milijuna kuna u izgradnju odnosno rekonstrukciju dječjih vrtića na području grada Karlovca

Grad Karlovac u zadnjih pet godina uložio je približno 60 milijuna kuna u izgradnju odnosno rekonstrukciju dječjih vrtića na području grada Karlovca, što je rezultiralo povećanjem broja upisane djece te zaposljenjem 10 novih odgojiteljica, a sve u cilju stvaranja što kvalitetnijih uvjeta življenja.

U 2016. godini, upravo radi što svrhovitije analize, stručni djelatnici Grada Karlovca posjetili su grad Samobor odnosno montažne vrtićke objekte za koje je utvrđeno kako nisu na istoj razini kvalitete i održavanja kao objekti čvrste gradnje. Vodeći se prvenstveno sigurnosnim uvjetima vrtićkih objekata kao i poštujući mišljenje struke, Grad Karlovac odlučio se za gradnju objekata čvrste gradnje s obzirom i na mogućnosti njihove rekonstrukcije i održavanja, dok se montažni objekti moraju uklanjati što je i bio slučaj kod vrtića Grabrik i vrtića Rakovac. Čvrste gradnje u konačnici isplativije su za održavanje.

U strateškom opredjeljenju Grada Karlovca upravo i jest razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja stavljen kao prioritet, a strategija uključuje stvaranje još boljih materijalnih uvjeta sukladno Državnim pedagoškim standardima, a s druge strane i razvoj različitih programa sukladno interesima roditelja.

U tijeku je izgradnja vrtića Grabrik, energetska obnova vrtića Dubovac, a Grad Karlovac zaprimio je i pozitivan ishod prve faze ocjenjivanja DV Mahićno, projekta koji je prijavljen na Javni natječaj unutar mjere „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Podsjetimo kako su prethodno rekonstruktuirani vrtić Turanj, vrtić Gaza, vrtić Švarča te vrtić Rakovac. Intencija Grada Karlovca nastavak je ulaganja u predškolsko-obrazovne institucije vodeći pritom računa o sigurnosnim uvjetima i postizanju učinkovitosti. Kontinuiranim ulaganjem od 2012. godine u vrtićke objekte Grad Karlovac zasigurno je doprinio povećanju provođenja pozitivnih demografskih mjera te je kao takav jedan od najpozitivnijih primjera u Hrvatskoj.