Prvi Karlovački

Biciklistička staza pozicionirana je zbog zaštite platana i sigurnosti biciklista

Autor: Branko Obradović

25.11.2020

Karlovac

Udaljenost biciklističke staze mora biti minimalno 1 metar od platana koje se nalaze u koridoru pješačko – biciklističke staze

Za projektiranje rekonstrukcije državne ceste D6, konkretno rekonstrukciju nogostupa u dijelu koji prolazi kroz zaštićeno područje – spomenik parkovne arhitekture Marmontova aleja 2014. godine uvjete su izdali; Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije, Grad Karlovac – Odsjek za promet, tvrtka Zelenilo i Ministarstvo kulture i medija  – Konzervatorski odjel u Karlovcu.

Temeljem tih uvjeta Grad Karlovac je tražio da pješačko – biciklistička staza bude širine 2 metra, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije da udaljenost biciklističke staze bude minimalno 1 metar od platana koje se nalaze u koridoru pješačko – biciklističke staze.

Projektant ceste i nogostupa, Projektni biro P45 d.o.o. je posebne uvjete implementirao u projekt kako u biciklističku stazu ne bi ušle kružnice oko platana stoga je zbog sigurnosti kretanja biciklista projektant zamijenio pozicije biciklističke i pješačke staze za što su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije i Grad Karlovac dali suglasnost 2016. godine.