Prvi Karlovački

Grad Karlovac i ove školske godine učenicima osigurao besplatne obroke voća, povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda

Autor: Miloš Milovanović

24.11.2021

Karlovac

Škole trebaju provesti odabir dostupnih odobrenih i vrednovanih dobavljača za voće i povrće te za mlijeko i mliječne proizvode na području Karlovačke županije

Grad Karlovac je već četvrtu godinu zaredom svojim učenicima, neovisno od obroka u okviru školske prehrane, osigurao zaseban obrok voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u sklopu mjere „Školska shema 2021.-2022.“ Mjera koja se provodi na području cijele Hrvatske po principima Europske unije namijenjena je svim učenicima osnovnih i srednjih škola pri čemu će se voće i povrće ponuditi učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima osnovnih škola sa svrhom:

-promoviranja zdravih prehrambenih navika s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi,

-oblikovanja prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli,

-omogućavanja školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.

Ova mjera se provodi od 2017. godine jednako na području čitave Republike Hrvatske sukladno Pravilniku o provedbi Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. (Narodne novine 93/2021) (u daljnjem tekstu: Pravilnik).

U Školskoj shemi 2021. – 2022. sudjeluju sve školske ustanove kojima je Grad osnivač, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Odlukom je odobrila iznos prava na potporu koji je raspodijeljen po svakoj školi koja sudjeluje prema broju učenika. Za voće i povrće je ukupno odobreno 122.828,53 kn bez PDV- za 3.811 učenika, a za mlijeko i mliječne proizvode 115.216,00 kn bez PDV-a i odnosi se na 3.800 učenika. Škole trebaju provesti odabir dostupnih odobrenih i vrednovanih dobavljača za voće i povrće te za mlijeko i mliječne proizvode na području Karlovačke županije uvažavajući sezonalnost, načelo raznovrsnosti prehrane i nutritivnih vrijednosti proizvoda koji su prihvatljivi te s njima sklopiti ugovore o opskrbi. Proizvodi se dijele učenicima najmanje jednom tjedno u roku od 24 sata od isporuke, a mjera će se provoditi najkraće 12, a najviše 24 tjedna tijekom ove nastavne godine. O prihvatljivim proizvodima i samoj mjeri moguće je pročitati više na stranicama APPRRR-a https://www.apprrr.hr/skolska-shema-2021-2022/.