Prvi Karlovački

Grad Karlovac i Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac udružili snage i pomažu umirovljenicima

Autor: Marta Marinović

12.08.2020

Karlovac

Epidemija koronavirusa stavila je ispred Grada Karlovca i Gradskog društva Crvenog križa Karlovac veliki izazov, a svojom suradnjom i djelovanjem pokazali su kako su i više nego dorasli njemu. Od početka izbijanja epidemije dva saveznika u borbi protiv ove nedaće, Grad Karlovac i Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac, počeli su svoju suradnju  u kojoj je glavna zadaća bila zaštiti starije, nemoćne i najosjetljivije građane.

-Građani zajedno u suradnji s Gradom Karlovcem mogu kod nas podići višekratne zaštitne maskice. Dijelimo ih svaki dan u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Karlovac od 9 do 11 sati. Umirovljenici ih mogu podići uz priloženu osobnu iskaznicu i nekoj ispravi na kojoj je vidljiv njihov status umirovljenika. Osigurano je 1.000 maskica, za sada je u tri tjedna podijeljeno 500 maskica, ističe ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Branka Hastor.

Grad i Crveni križ zajedno prate epidemiološku sliku našeg grada i promptno reagiraju. Za umirovljenike je za sada osigurano više od 5.000 zaštitnih maskica.

-Maskice se dijele u Gradskoj upravi na Trgu bana Josipa Jelačića za korisnike socijalnog programa, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 13 sati. Podijeljene su Matici umirovljenika, Klubu umirovljenika, Savezu osoba s invaliditetom. Također smo u kontinuitetu u suradnji sa skloništem za beskućnike jer je ondje također prisutna rizična skupina naših građana. Istaknula bi veliku i kvalitetnu suradnju s Gradskom društvom Crvenog križa Karlovac gdje mogu svi građani stariji od 65 godina doći i preuzeti višekratne zaštitne maskice, rekla je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

Osim u Crvenom  križu, maskice se dijele i u prostorijama mjesnih odbora, gradskih četvrti te u župnim Caritasima. Uz brigu o podjeli maskica, dva saveznika vode računa i o programu pomoći u kući. Grad Karlovac je osigurao sredstva, a djelatnici Crvenog križa izašli su na terene i krenuli u misiju pomaganja nemoćnim građanima.

-Tijekom prvog intenzivnog vala koronavirusa jako smo skrbili za naše sugrađane, dostavljali smo pakete hrane, higijenskih potrepština i svega onoga što im je neophodno za život. U tih prvih nekoliko mjeseci imali smo više od 10 tisuća obilazaka. Kako bi što kvalitetnije odrađivali posao, cijelo smo vrijeme surađivali i bili u suglasju s Gradom. Osim dostavljanja namirnica, veliku pomoć smo davali kroz psihosocijalnu podršku koja je bila na raspolaganju 24 sata putem naših telefonskih linija, nadodaje Branka Hastor.

FOTO: I.Č.