Prvi Karlovački

Grad Karlovac dodijelit će ove godine znatno više stipendija i s višim iznosima

Autor: Sunčica Laić

02.12.2020

Karlovac

U ovoj školskoj/akademskoj godini dodijeliti će se ukupno 78 stipendija za razliku od prošlogodišnjih 47, a učenici će dobiti 500 kuna mjesečno, umjesto dosadašnjih 400 kuna, a studenti 1.000 kuna umjesto dosadašnjih 700 kuna mjesečno

Grad Karlovac i ove godine nastavlja sa stipendiranjem učenika i studenata na svom području.

U ovoj školskoj/akademskoj godini dodijeliti će se ukupno 78 stipendija, što je  najveći broj stipendija koji je Grad Karlovac dodijelio u jednoj školskoj /akademskoj godini. Primjerice u 2018./2019. školskoj godini dodijeljeno je 40 stipendija, a prošle godine njih 47.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko naglasila je kako će u ovoj godini učenici i studenti dobiti će i veće iznose stipendija, te će učenici dobiti 500 kuna mjesečno, umjesto dosadašnjih 400 kuna, a studenti 1.000 kuna mjesečno umjesto dosadašnjih 700 kuna.

Ove godine bit će dodijeljeno 15 stipendija za učenike temeljem općeg uspjeha, (prošle godine dodijeljeno je 10 stipendija), te 23 stipendije za učenike temeljem deficitarnosti (do prošle godine dodijeljeno je osam stipendija, a prošle godine 15).

Bit će dodijeljeno i 15 stipendija za studente temeljem općeg uspjeha (prošle godine je dodijeljeno 10 stipendija), te 25 stipendija za studente temeljem deficitarnosti (prošle godine dodijeljeno je 15 stipendija).

U 2020. godini za stipendiranje učenika i studenata osigurano je ukupno  437.000 kuna, a u 2021. godini za tu namjenu planirano je ukupno 500.000 kuna.

Na natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2020./2021. godinu koji je bio objavljen od 15. do 30. listopada 2020. godine, prijavljeno je 219 kandidata, a to je za 96 kandidata više u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo prijavljeno 123.

-Najviše prijavljenih kandidata su studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja, 199 kandidata zadovoljilo je uvjete natječaja, dok ostalih 20 nije zadovoljilo iz razloga kao što su nizak prosjek ocjena, prva godina školovanja i drugo. Nakon pregleda svih pristiglih zahtjeva Povjerenstvo za dodjelu stipendija objavilo je Prijedlog lista prioriteta za dodjelu stipendija, koje su objavljene u ponedjeljak, 30. studenog na stranicama Grada Karlovca.

Ove liste biti će objavljene osam dana koliko traje rok za eventualne prigovore, a nakon toga će Povjerenstvo utvrditi konačne liste za dodjelu stipendija koje će biti također objavljene na stranicama Grada.

Temeljem Pravilnika o dodjeli stipendija, one se dodjeljuju za učenike odnosno studente temeljem općeg uspjeha, te za učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja, istaknula je između ostalog Sila Ljubenko.

Kriteriji na temelju kojih se dodjeljuju stipendije su opći uspjeh, deficitarnost zanimanja, natjecanja, materijalni, socijalni i zdravstveni status, te sudjelovanje roditelja  u Domovinskom ratu.

Što se tiče općih uvjeta, redoviti učenici najmanje drugog razreda srednje škole trebaju imati prosjek ocjena prethodnog razreda vrlo dobar, te učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja, prosjek ocjena dobar.

-S obzirom da zaista ovaj deficitarni dio zanimanja koji je potreban, tu smo vidi se i po prosjeku išli prilično fleksibilno, ne baš zahtjevno. Što se tiče redovitih studenata, isto najmanje druga godina studija, s postignutim uspjehom 3,5, odnosno studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja s postignutim uspjehom 3,00. Ove godine smo išli ovim putem, na neki način nam se činilo da ne bi trebali tu nešto posebno dodatno uvjetovati, upravo iz razloga deficitarnosti na koju smo ove godine stavili naglasak.

Mi smo ove godine povećali iznose, a s obzirom na broj prijava povećali smo i broj stipendija. Osluškujući i prateći i preporuke Zavoda za zapošljavanje i na ovaj način pokušavamo biti prije svega osjetljivi prema potrebama učenika i studenata, ali i njihovih obitelji. Vjerujem da će i povećani iznosi i povećani broj stipendija zaista olakšati i učenje i studiranje, ali i roditeljima olakšati podršku vlastitoj djeci, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Sunčica Laić