Prvi Karlovački

Grad Duga Resa povećava naknadu za novorođenačku opremu

14.06.2019

Politika

Sjednica GV Duge Rese održana bez aktualnog sata, razlog, opsežan dnevni red. Na idućoj, vjećnici će moći iskoristiti bonus pitanje.......

Na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Grada Duge Rese Ivana Moguša, sa 12 glasova za i 4 suzdržana, vijećnici su odlučili da se na današnjoj 22. sjednici neće održati Aktualni sat. Ovakav prijedlog obrazložen je opsežnim Dnevnim redom od 40 točaka, pa je za pretpostaviti da će rasprava trajati nešto duže od uobičajene. Gradski vijećnici će tako imati priliku na aktualcu sljedeće sjednice koja će se održati početkom srpnja, pored uobičajena dva, postaviti još jedno bonus pitanje gradskim dužnosnicima.

Gradski proračun težak 38,7 milijun kuna danas je doživio prvi rebalans. Kako je izvijestila pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije, javne prihode i gradsku riznicu Mira Fudurić-Kurelić, prijedlog ovakvog rebalansa daje se u vidu dopuna pojedinih proračunskih stavki, pa uvećani proračun sada iznosi 39.926.538 kuna.

Kako dalje navodi, osnovni razlog ovog rebalansa je uključivanje viška prihoda proračuna od 2,8 mil. kuna.  i Pučkog otvorenog učilišta od 31 tisuću kuna, pokrivanje manjka Dječjeg vrtića od 264 tisuće kuna i Gradske knjižnice i čitaonice od oko 6 tisuća kuna iz prošle godine i više uplaćenog novca od poreza na dohodak za točno milijun kuna. Istovremeno su smanjeni planirani prihodi od pomoći zbog promjena u ugovorenim iznosima i mogućnosti uplata po realizaciji projekta u ovoj godini.

Na rashodovnoj strani proračuna izvršene su izmjene i dopune na planiranim programima koji bi trebali biti realizirani do kraja godine. Najveća promjena odnosi se na sredstva kojima će se opremiti i informatizirati učionice u srednjoj školi iz neutrošenih sredstava za plaću zamjenika gradonačelnika Miroslava Furdeka od 461 tisuću kuna, jer on svoju dogradonačelničku dužnost obavlja volonterski, a kako je država za iduću školsku godinu za sve učenike osigurala besplatne udžbenike, udžbenički fond za je smanjen za 440 tisuća.

Za Dječji vrtić, Grad je za opremanje i redovne aktivnosti  osigurao dodatnih 765 tisuća kuna, a za rad vjerskih zajednica 5 tisuća kuna.

Iz djelokruga socijalnog programa Grada Duge Rese, važno je istaknuti da je smanjeno sufinanciranje nabave ogrjevnog drva zbog manjeg broja građana koji su u socijalnom programu, ali se zato povećava naknada za novorođenčad. Tako će ubuduće  roditelji za kupnju opreme po djetetu dobivati 1500 kuna.

Iako su prema planu proračuna za gradnju objekata i uređenje sustava za opskrbu pitkom vodom sredstva povećana, istovremeno su smanjena sredstva za projekt Aglomeracija Karlovac – Duga Resa, zbog neodobravanja projekta od strane Jaspersa. Za očekivati je da će taj projekat biti realiziran u nekom budućem vremenu.

Za održavanje komunalne infrastrukture povećana su sredstva za 579 tisuća i to za asfaltiranje cesta, uređenje parkova, kupališta kao i za plaćanje ekološke rente Gradu Karlovcu zbog veće količine otpada koji se odlaže na Ilovcu. Za izgradnju reciklažnog dvorišta Grad je osigurao 677 tisuća kuna, ali je istovremeno odgođeno uređenje groblja za 500 tisuća kuna, jer planirana sredstva nisu dobivena. Za vatrogastvo je osigurano 163 tisuće kuna.(rb)

 

Foto:rb