Prvi Karlovački

Grad Duga Resa i Općina Črnomelj potpisali Povelju o uzajmnoj pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa

10.07.2019

Vijesti

Grad Duga Resa i slovenska općina Črnomelj osnovali su zajednički prekogranični tim za spašavanje i zaštitu. Na današnjoj konferenciji predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta HITRO, te je potpisana Povelja o uzajamnoj pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa između Duga Rese i Črnomelja.  O projektu vrijednom 808 tisuća kuna više je rekao voditelj Mihael Dujam:

Projekt je u provedbi od 1. listopada 2018. godine, a danas projektni partneri potpisuju Povelju o uzajmnoj pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa čime se ujedno stvara i novo tijelo na području sigurnosti i prekograničnom području između općine Črnomelj i grada Duga Rese. Sam projekt kao takav predviđa osnivanje te prekogranične za zaštitu i spašavanje u kojoj će biti uključeno ukupno 40 članova iz vatrogasnih zajendica koje će biti osposobljene za spašavanje u slučaju poplave ili potresa.

Kroz nekoliko ključnih riječi gradonačelnik Duga Rese Tomislav Boljar opisao je važnost suradnje i naveo njene prednosti:

Nekoliko je ključnih riječi u ovom projektu jako bitne, a to su partneri, poplava, potres, brzina i pomoć. Mislim da su to riječi koje na najbolji način ocrtavaju vrijendost ovog projekta. Potpisali smo danas ovu Povelju ne zato što si nismo prije pomagali, nego zato što ćemo sada moći brže funkcionirati. Na ovaj način brže ćemo reagirati na područjima gdje bi se dogodila neka ugroza.

Župan općine Črnomelj Andrej Kavšek prisjetio se svojih gimnazijskih dana kada je kao 15-godišnjak posjećivao grad Duga Resu i poželio da ova suradnja bude na nivou kao što je bila nekada ako ne i bolja

Ja smatram kako će se naša suradnja kroz ovaj projekt još više udubiti, kroz sve strukture, a ne samo one koje su danas ovdje. Stvarno bih želio da to vratimo na onu razinu koja je to bila prije 15-20 godina. Mi smo otvoreni za sve ovakve slične projekte i tražit ćemo suradnju sa gradovima koji su nam ovako blizu. (ma)