Poslovanje tvrtke Mladost

Gotovo 143 tisuća eura ulaganja u mehanizaciju za održavanje stadiona „Branko Čavlović-Čavlek“

VIŠE IZ RUBRIKE

Redovna održavanja

Zbog divljanja cijena energenata i rasta troškova, proteklu godinu završili u minusu.

Poslovanje tvrtke u 2022. godini kao i plan i program rada za ovu godinu, bila je tema konferencije za novinare održane u tvrtki Mladost.

-Što se tiče protekle godine, osjetili smo nastavak posljedica pandemije u našem poslovanju, iako su se aktivnosti znatno povećale, kako po volumenu, tako i financijski u odnosu na 2021. godinu. S druge strane, na naše poslovanje je bitno utjecao rast cijena energenata, istaknuo je direktor tvrtke Mladost, Ivan Uđbinac.

Iako još proceduralno nije gotov završni račun za proteklu godinu, Uđbinac je rekao kako će im se gubitak kretati između 105 i 108 tisuća eura.

-U 2022. godini smo u odnosu na godinu ranije ostvarili  rast prihoda za otprilike 12 posto ili za 161 tisuću eura, te je ostvaren prihod u iznosu od 1,486 milijuna eura. Rashodi su rasli za nekih 20-ak posto, te smo u 2022. godini ostvarili rashode od 1,590 milijuna eura i oni su veći za nekih 240 tisuća eura u odnosu na 2021. godinu, izjavio je.

Usporedio je i kako je samo račun za električnu energiju u 12. mjesecu 2021. godine iznosio 4.500 eura, a u 12. mjesecu 2022. godine 11.500 eura, a da ga nije HEP smanjio temeljem mjera Vlade, iznosi bi 28.900 eura. S plinom je, kako je naveo, ista situacija, a posljednji račun za plin u 2022. godini bio je 28.900 eura. Zaključio je kako im je električna energija otišla pet puta gore, a plin sedam puta i to su otežavajući faktori koji su utjecali na poslovanje tvrtke.

Uđbinac je podsjetio i kako je potpisan kolektivni ugovor, te su u skladu s njim  rasle i plaće zaposlenika.

Osvrćući se na aktivnosti, naveo je kako je uz redovnu djelatnost, upravljanje i održavanje sportskih objekata i terena, Mladost lani imala i dodatni posao, odnosno temeljem odluke Gradskog vijeća preuzeli su poslove vanjskog oglašavanja.

Što se tiče klizališta, podsjetio je kako je već nekoliko godina za vrijeme održavanja Adventa klizalište besplatno, nadalje istaknuo je pojačani angažman u organiziranju različitih sportskih događanja u sportskim objektima, posebno u ŠSD, na Nogometnom stadionu…Ujedno, najavio je kako od ove godine Mladost preuzima kompletno održavanje nogometnog travnjaka, a za opremu i strojeve za održavanje uloženo je 1,074 milijuna kuna ili gotovo 143 tisuće eura.

Vezano za djelatnost parkinga i pauka, istaknuo je kako ona nosi otprilike polovicu poslovanja, odnosno prihoda. Parking je kao djelatnost u blagom plusu, a po preliminarnim podacima bio bi 37 tisuća eura u plusu na godišnjoj razini. Pauk je gubitaš i dalje, on je računovodstveno gotovo 44 tisuće eura u gubitku.

-Kontinuirano ulažemo u tehniku parkirnih aparata i sustava za održavanje, te  smo uspjeli zamijeniti nekoliko starih parkirnih aparata i odraditi prvu fazu na tržnici sa samonaplatnim uređajem. A Pauk služba radi kontinuirano, ali i tu imamo popravaka i troškova, istaknuo je između ostalog.

Kazao je i kako broj zaposlenih u tvrtki nije povećavan i trenutno imaju 47 zaposlenih.

Uđbinac je podsjetio i kako je Mladost proteklih godina bila izvršni organizator gradskih manifestacija kao što su Zvjezdano ljeto, Dan grada, Dani piva, Advent u Karlovcu.

Govoreći o 2023. godini, a vezano uz organizaciju i naplatu parkirališta, Uđbinac je istaknuo kako namjeravaju implementirati drugu fazu naplate parkirališta na tržnici, tijekom godine obnavljati stare i dotrajale parkirne aparate i razvijati djelatnost.

-Kako sada stvari stoje, u naplati ne bi trebali imati nekih novih parkirališnih mjesta, kazao je.

Što se tiče objekata i terena, u planu je kontinuirano tekuće održavanje koje će, kako je naveo, prema projekcijama ipak biti malo manjeg intenziteta s obzirom da su cijene materijala, artikala i svega znatno poskupjele.

Izjavio je i kako Mladost nije dizala cijene u proteklom razdoblju, a kakva će biti situacija ove godine, to ćemo vidjeti. Zbog  drastičnog povećavanja troškova, kako je poručio, neće biti ni nekakvih velikih investicija u objekte i terene, osim redovnog održavanja.

Zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić također je istaknula kako je tvrtka Mladost značajno osjetila i covid krizu i nakon toga poskupljenja budući da su troškovi električne energije i plina značajan udio u ukupnim troškovima poslovanja te tvrtke, kao i troškovi rada.

Napomenula je i kako su sva prava u smislu kolektivnog pregovaranja svedena na istu razinu, odnosno na razini gradskog sustava su usuglašena, jer je stav kako svih direktora tvrtki, tako i Skupštine društva i osnivača Grada Karlovca, da materijalna prava u gradskim tvrtkama i ustanovama moraju biti ujednačena.

Naglasila je i kako je Grad Karlovac u proračunu i za ovu godinu osigurao značajna sredstva za sport, okvirno oko 1,400 milijuna eura.

Vezano za najavu reorganizacije tvrtke Mladost i hoće li se ona transformirati u javnu ustanovu, Fočić je istaknula kako treba pričekati da se naprave sve potrebne analize.