Svečano otvoren 24. MFF

Gosti iz Gruzije, Turske, Španjolske, Indonezije, Sjeverne Makedonije i Burundija privukli u Šanac više od 3 tisuće posjetitelja

VIŠE IZ RUBRIKE

Dašak egzotike u Karlovcu!

U Karlovcu je sinoć spektakularno otvoren 24. Međunarodni festival folklora

Publika je u rekordnom broju popratila premijerne nastupe ovih grupa i još jednom organizatorima potvrdila svoju ljubav prema festivalu. Sve je počelo još kod žabe gdje se formirala povorka sudionika gdje ih je dočekao velik broj građana.

U dvosatnom programu redom su nastupali: domaćin, FA Matija Gubec, Plesna škola Birey iz grada Çiftlikköya, Turska, ansambl Raises de Aragon iz Zaragoze, po prosjeku godina članova najmlađi, ali ne manje izvrstan bio je folklorni ansambl Alilo iz Batumija, Gruzija. Oduševili su publiku. Potom je nastupao folklorni ansambl “Jahi Hasani” iz Gostivara, Sj. Makedonija, Tegal Art House fondacija iz Indonezije i na kraju Association Ikiyago Legacy iz male afričke, kopnene zemlje Burundi.

-Različita glazba, različiti plesovi i različite nošnje odraz su i duša kulture i povijesti koja se prenosi folklorom s generacije na generaciju. Upoznavanje različitosti čini nas tolerantnima i boljim društvom, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin u svom pozdravnom obraćanju publici i gostima.

U Karlovac su zbog festivala stigli i veleposlanik Republike Sj. Makedonije, NJ.E. Miliam Fetai, veleposlanica Republike Indonezije, NJ.E. Suwartini Wirta i treći tajnik Derian Antonio Daniswaru te prvi savjetnik i zamjenik veleposlanika Republike Turske Fatih Kaye.

Festival je otvorio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

-U Karlovcu imamo nešto što mnogi nemaju, svjetski, a naše - Festival je otvoren, izjavio je tom prilikom Mandić.

Za trajanja festivala svaki od gostujućih ansambala će imati nastupe i ispred Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, ali i u Dugoj Resi, Ozlju i Ogulinu.

VAŽNO - promjene lokacija zbog lošeg vremena

Zbog najavljene kiše i lošeg vremena nastup grupa iz Španjolske i Sjeverne Makedonije večeras od 19 sati bit će održan u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu, a ne ispred kako je ranije predviđeno.

Sutrašnji nastup Indonezije i Burundija također seli u Zorin dom. Vrijeme nastupa ostaje isto, u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Cjelovečernji koncert SVIH grupa u Dugoj Resi večeras od 20:30 sati bit će održan u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa (Trg svetog Jurja 3).

Informaciju o sutrašnjem koncertu svih grupa u Ozlju odnosno o lokaciji održavanja dobit ćemo od organizatora naknadno. Vrijeme ostaje isto, od 20:30 sati.

Raspored nastupa u Karlovcu i gostovanja po gradovima pogledajte u nastavku.