Prvi Karlovački

Gospodarstvo Karlovačke županije je stabilno i ima tendenciju rasta i razvoja

Autor: Branko Obradović

17.11.2021

Politika

Konferencija za medije Županijske organizacije HDZ-a Karlovačke županije

Županijska organizacija HDZ-a Karlovačke županije organizirala je danas konferenciju za medije na temu “Što nam donosi novi kreditni rejting Republike Hrvatske?”. Na pressici su govorili predsjednica Županijske organizacije HDZ-a Karlovačke županije Nada Murganić, županica Martina Furdek Hajdin i pročelnik Ureda županice Branko Zoretić. Uvodno je govorila Nada Murganić.

-Prošli tjedan Europska komisija procijenila je makro ekonomski rast našeg gospodarstva na 8,1 posto, to je znatnije više nego što su bile procjene naše Narodne banke i Vlade. Isto tako kreditna agencija Fitch dala je Hrvatskoj kreditni rejting BBB s tendencijom znatnog porasta kreditnog rejtinga. Po tim procjenama možemo biti izuzetno zadovoljni. Možemo isto tako reći da nas se izvana povoljnije promatra, daju nam se veće prilike i šanse, nego smo po neki put i sami svjesni toga. Za državu je to značajno, jer je to potvrda da sve ove gospodarske politike općenite politike idu u dobrom smjeru, u smjeru koji želimo, da imamo jači gospodarski rast, da imamo stabilne financije, da smo okrenuti izvozu. Budući ciljevi su pristup Eurozoni i Schengenu, a moram istaknuti da je pri kraju povezivanje Hrvatske, Pelješki most je praktički gotov, rekla je Nada Murganić.

Murganić je istaknula da je u moru negativnih informacija dobro istaknuti i ove pozitivne vijesti. Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je da se dobra nacionalna klima prelila i u Karlovačku županiju.

-Ono što je činjenica da mi uistinu možemo biti zadovoljni, zato što je gospodarstvo Karlovačke županije stabilno, ima tendenciju rasta i razvoja. Najbolji pokazatelj tog rasta je broj zaposlenih, koji je u ovom trenutku nešto više od 37.000 stanovnika. Radi se o radnim mjestima, koja su formirana i koja inzistiraju na području naše županije. Za razliku od broja zaposlenih, pada broj onih koji su evidentirani na Zavodu za zapošljavanje, a jednako tako i omjer broja osoba koje koriste mirovine, niži je od broja onih koji rade. Taj omjer je 1,06 posto, on zaista nije visok, međutim u okviru činjenice da je nekada, prije Domovinskog rata, u cijeloj Hrvatskoj troje ljudi radilo za jednog umirovljenika, danas je taj omjer u Hrvatskoj od prilike 1,5 u odnosu na jednog umirovljenika. Karlovačka županija nakon deset godina, došla je u posljednje dvije godine u pozitivnu brojku, tako da nas ipak više radi nego prima mirovinu, kazala je Martina Furdek Hajdin.

Županica je istaknula da proračun za iduću godinu ide uskoro na usvajanje i da je stabilan te da Karlovačka županija nije kreditno zadužena. Furdek Hajdin kazala je da Karlovačka županija računa na europska sredstva i da je spremna na kreditna zaduživanja. Županica je rekla da je u Karlovačkoj županiji prosječna plaća u prerađivačkoj industriji 6.800 kuna, a općenito 6.900 kuna. Pročelnik Ureda županice Branko Zoretić govorio je o covid situaciji.

-Moramo biti itekako svjesni da agencije, koje prate kreditne rejtinge, posljednjih mjeseci pratile su i proces cijepljenja, koji uvelike utječe i na taj dio. Izuzetna mi je čast zahvaliti se svim stanovnicima Karlovačke županije, jer od jučer smo prošli brojku od 60 posto procijepljenosti odraslog stanovništva, odnosno, utrošili smo više od 109.000 doza na području Karlovačke županije, i od tog broja više od 2.500 stanovnika odlučilo se na treću dozu. Do sada su svi naši stanovnici pokazali izrazitu osviještenost u samom procesu procijepljenosti. Želim istaknuti sve naše zdravstvene ustanove, svih šest domova zdravlja, zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu i sve naše tri bolnice. Pokazali su izuzetnu susretljivost i mobilnost u ovom dijelu, i u organizaciji i izlasku na terenu, istaknuo je Branko Zoretić.

Zoretić je istaknuo da cjepiva ima dovoljno i to svih vrsta, a da svaki dan po 300 građana dođe po prvu dozu.