Linijski prijevoz putnika u županiji

Golubić (Možemo!) tvrdi da je Županija propustila povući novac i osigurati jeftiniji javni prijevoz

VIŠE IZ RUBRIKE

Dokumenti u izradi

Izvan granica grada Karlovca autobusna karta duplo skuplja, naveo je županijski vijećnik

Jedno od vijećničkih pitanja na današnjoj sjednici Županijske skupštine bilo je vezano i u linijski prijevoz putnika na području županije. Postavio ga je Dubravko Golubić iz platforme Možemo!.

-Rok za sklapanje ugovora o javnoj usluzi za županijski prijevoz putnika bio je do 30. studenog 2021. godine. U međuvremenu je donesena odluka Vlade o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od 2022. do 2024. Tom odlukom su osigurana sredstva svim županijama za sufinanciranje javne usluge u cestovnom prijevozu putnika. Za Karlovačku županiju je osigurano 20 milijuna i 163 tisuće kuna. Za sada je pet županija potpisalo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prometu putnika i time omogućilo svojim građanima povoljniju cijenu i bolju kvalitetu javnog prijevoza. Karlovačka županija nije među njima, kazao je uvodno Golubić.

U nastavku je spomenuo primjer grada Karlovca.

-Grad Karlovac je sklopio ugovor o javnoj usluzi i sada imamo slučaj da je cijena karte na području grada Karlovca jedan euro, a ista autobusna linija čim prijeđe granicu grada, odnosno jednu stanicu cijena poskupljuje  gotovo duplo, odnosno na 1,99 eura. Čime su svi građani županije, osim stanovnika grada Karlovca, dovedeni u nepovoljan položaj što se tiče cijene usluga javnog prijevoza. Zašto Županija nije do sad uredila ovu materiju zajedno s Gradom Karlovcem, povukla osigurana sredstva i ugovorila javnu uslugu u korist građana naše županije?, pitao je Golubić.

Odgovor je dobio od pročelnice županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, Branke Šekete Karlović.

-Mi smo izradili analizu stanja prije više od dvije godine. U siječnju ove godine zaključili smo ugovor za izradu studije izvodljivosti i utvrđivanje optimalnog modela javnog linijskog prijevoza putnika, ali i tehničkih specifikacija za uvođenje e-usluge. Taj dokument je u izradi, a nakon čega ćemo, ovisno o predloženom modelu, pristupiti i zaključenju ugovora o javno usluzi, glasio je odgovor.

Nezadovoljan odgovorom Golubić je istaknuo:

-Kažete dokumentacija je u izradi, a prvi rok a sklapanje je bio 30. studeni 2021. godine, u međuvremenu je taj rok produžen od 2022. do 2024., a vi još radite dokumentaciju.  Ne znam tko je kriv, vi, županica, netko treći… Međutim propustili ste povući 20,1 milijun kuna i mislim da je to nedopustivo.