Gojmerac: Možemo! se ponovo ne vodi činjeničnim podacima, već se stvara dojam da koristi javni prostor za iznošenje špekulacija

VIŠE IZ RUBRIKE

Zapošljavanje u Edisonu

Da Kino Edison nalazi zaposlenike na način koji ga je Možemo! javno prozvao, zasigurno ne bi osiguralo silno kvalitetan rad koji se u manje od godinu dana postigao

Nakon što je Možemo! uputilo dopis Povjerenika za informiranje u vezi  upita o zakonitosti provedbe postupka zapošljavanja u Kinu Edison, potrebi objave natječaja na mrežnoj stranici ustanove te objavi imena i prezimena te stručne spreme odabranog kandidata reagirao je i ravnatelj Kina Edison te u nastavku prenosimo priopćenje.

Obavijesti o natječajima za radna mjesta, informacije o dokumentaciji potrebnoj za sudjelovanje na natječajima te ishod natječajnog postupka, odnosno imena i prezimena izabranih osoba i stručna sprema, javno su objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici Kina Edison.

Kino Edison ponosi se svojim zaposlenicima i to cijelo vrijeme ističe te poziva Možemo! da sazna sve o njima. Štoviše, ustanova poziva članove Možemo! da fizički dođu u Kino Edison i uživo se upoznaju pojedinačno sa svakim zaposlenikom, obave razgovor i vide o koliko kvalitetnim individualcima se radi, umjesto da ih ovakvim prozivanjem etiketiraju i omalovažavaju.

Možemo! je uputio upit Povjereniku za informiranje i saznalo da Kino Edison nije bilo dužno drugim kandidatima dostaviti podatak o odabranom kandidatu, što dovodi do zaključka da je Možemo! ustanovu doista neopravdano prozvalo. Kino Edison nije bilo dužno drugim kandidatima dostaviti podatak o odabranom kandidatu. Također, Možemo! je u upitu Povjereniku postavilo pitanje o obvezi Kina Edison da natječaj za navedeno radno mjesto objavi na svojoj mrežnoj stranici. Pitamo se zašto, obzirom da je Kino Edison sve natječaje za radna mjesta objavljivalo na svojoj mrežnoj stranici.

Članovi Možemo! tvrdili su da je Kino Edison obveznik Temeljnog Kolektivnog Ugovora (TKU), što se također pokazalo netočnim. Ponavljamo – Kino Edison nije obveznik Temeljnog kolektivnog ugovora i nije dužno obavijestiti kandidate, ali svakome tko je poslao upit dalo je odgovor s imenom, što je i napravilo s lokalnim redakcijama odmah nakon što su uputile službeni upit.

Povjerenstvo za provedbu natječaja za radno mjesto na usmenom dijelu testiranja istaknulo je kandidatima traženu stručnu spremu i uvjete, a kandidati sami odlučuju žele li ih prihvatiti. Javnom objavom da će Kino Edison „mimo očiju javnosti osigurati premještaj na bolje plaćeno radno mjesto“ Možemo! se ponovo ne vodi činjeničnim podacima, već se stvara dojam da koristi javni prostor za iznošenje špekulacija.

Svi bi trebali imati obvezu da prilikom iznošenja prozivki podnesu dokaze ili barem provjere sumnje sa subjektom koji se proziva. Žao nam je što Možemo! ni u jednom trenutku nije kontaktiralo Kino Edison da provjeri bilo koji podatak, već se koristi ovim oblikom komunikacije.

Da Kino Edison nalazi zaposlenike na način koji ga je Možemo! javno prozvao, zasigurno ne bi osiguralo silno kvalitetan rad koji se u manje od godinu dana postigao. Postalo je jedno od najvažnijih kina u Hrvatskoj i neke od najvećih manifestacija u hrvatskoj kinematografiji, Dani hrvatskog filma i Škola medijske kulture, preseljene su u Karlovac. Edison organizira Festival kaskaderstva za koji se očekuje da će sljedećih godina izrasti u neizostavan događaj za cijelu širu regiju, kreator je zanimljivog kino programa, kroz uspješnu suradnju s veleposlanstvima omogućava besplatni filmski i kulturni program različitih država te je uspješan poslovni subjekt koji ostvaruje zavidne prihode. Ovakvi uspjesi ne dolaze sami, već se ostvaruju zaslugama zaposlenih i njihovim kvalitetnim radom. A kvalitetan rad osigurava se samo ako se izabiru najkvalitetniji kandidati.