Prvi Karlovački

Gledaonica – promocija hrvatskog kratkometražnog filma i razmjena filmskog programa s festivalima i kinoklubovima

Autor: Renata Benković

29.12.2021

Karlovac

Kinoklub Karlovac ove je godine organizirao novi program za članove, ali i druge zainteresirane građane pod nazivom Gledaonica. Cilj programa je promocija hrvatskog kratkometražnog filma te razmjena filmskog programa s festivalima i kinoklubovima.

Održane su četiri projekcije, a sutra, u četvrtak u 16 sati bit će održana peta, posljednja, ovogodišnja Gledaonica u suradnji s Kinoklubom Zagreb.

Bit će prikazano sedam kratkometražnih filmova u selekciji predsjednika udruge Tomislava Šobana.

Prva ovogodišnja Gledaonica predstavila je Hrvatski festival jednominutnog filma, a gost je bio knjižničar i filmofil Bogdan Bošnjak koji je sa svojim radovima sudjelovao u natjecateljskom programu te je iz prve ruke ispričao svoja iskustva u radu, ali i specifičnost ove filmske forme. Posjetitelji su mogli vidjeti kreativne priče ispričane u samo jednoj minuti.

Na drugoj Gledaonici prikazani su odabrani pobjednički filmovi mladih autora i studenata umjetničkih akademija s 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Na projekciji su gostovali učenici Gimnazije Karlovac u pratnji profesorice filmske umjetnosti Petre Vinski.

Treća projekcija predstavila je One Take Film Festival. Kratki uvod o povijesti festivala prezentirala je voditeljica Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković koja je dugi niz godina jedna od suradnica u organizaciji, a selekciju filmova je napravila direktorica festivala Sanja Šamanović.

Specifičnost ovog festivala su filmovi nastali u jednom kadru što zahtjeva preciznost i odličnu koordinaciju svih osoba na filmskom setu, ali i kreativnost te izvrsnost u glumačkoj improvizaciji.

-Drago mi je da sam imala priliku predstaviti One Take Film Festival čiji je idejni začetnik bio snimatelj, redatelj i fotograf Vedran Šamanović, ujedno i jedan od prvih gostujućih predavača u Kinoklubu Karlovac. Ovim programom želimo zainteresiranima približiti barem djelić bogatog stvaralaštva kratkometražnih filmova i filmskih festivala u Hrvatskoj te vjerujemo da će Gledaonica postati redovan program u Kinoklubu, izjavila je Sanković.

Uslijedila je projekcija koja je ugostila učenike OŠ Grabrik u pratnji učiteljice Bogdanke Conjar. Prikazani su pobjednički filmovi s 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, također u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Ove godine je i njihov animirani film Priča iz šume, nastao u koprodukciji s Kinoklubom Karlovac, bio u konkurenciji Revije, no s obzirom da zbog epidemiološke situacije djeca nisu uživo prisustvovala Reviji u Varaždinu, na ovaj način su imali priliku pogledati nagrađene filmove te ih zajednički analizirati.

-Drago nam je da u prostoru Kinokluba imamo priliku organizirati ovakav tip filmskog druženja pri kojem uz gledanje filma postoji prostor i za filmsku raspravu i učenje, izjavila je Lucija Ćeškić, voditeljica ureda Kinokluba Karlovac.

Program je održan uz potporu Zaklade “Kultura Nova” te uz tehničku podršku Saveza udruga KAoperativa.