Carmina Burana

Glazbeno-karnevalski spektakl u Zorin domu raspametio publiku

VIŠE IZ RUBRIKE

prva izvedba u Hrvatskoj u 2024. godini

Kantatu koja je poznata po svojoj uvodnoj i završnoj pjesmi – „O Fortuna“, izvelo je više od stotinu glazbenika.

Karlovački dom kulture sinoć je bio premalen za svu zainteresiranu publiku željne klasične glazbe. Jedno od najpopularnijih djela klasične glazbe, scenska kantata „Carmina Burana“ Carla Orffa prvi je puta izvedena u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Kantatu koja je poznata po svojoj uvodnoj i završnoj pjesmi – „O Fortuna“, izvelo je više od stotinu glazbenika: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, najveći amaterski zbor u Hrvatskoj, Big Bang, udaraljkaški ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, sopranistica Gabriela Hrženjak, tenor Ladislav Vrgoč, bariton Ljubomir Puškarić te Viktor Rafajlovski i Petra Akrap na klavirima pod dirigentskom palicom Ivana Šćepanovića.

Osim što se po prvi put izvodi u Karlovcu, ova izvedba “Carmine Burane” je i prva izvedba u Hrvatskoj u 2024. godini. Glazbeno-karnevalski spektakl izveden pod maskama, kako i dolikuje “razuzdanom i grotesknom” djelu poput Orffove kantate, rasprodan je u rekordnom roku. Nakon izvedbe, publika i izvođači družili su se na posebnoj karnevalskoj zabavi u kazalištu uz DJ-a Joe2Shine-a, prigodnu zakusku i piće.

„Carmina Burana“ zbirka je srednjovjekovnih pjesama na latinskom, srednjovisokonjemačkom i frankoprovansalskom jeziku koje su raspoređene tematski na opore moralne i satiričke invektive, ljubavne pjesme, krčmarske napitnice o vinu, plesu i kocki, prijeziru svijeta, križarskim pohodima, proljeću, antičkim motivima. Nakon što je Carl Orff 1936. godine uglazbio 25 pjesama iz zbirke, „Carmina Burana“ postala je jedno od najizvođenijih djela 20. stoljeća.