Glazbena škola Karlovac - najstarija glazbena škola u Hrvatskoj slavi 216. rođendan

VIŠE IZ RUBRIKE

  Glazba s balkona, od 10 do 14 sati i prigodno ukrašena zgrada Škole bit će ove godine dio skromnog slavlja, jer uvjeti rada i javnog djelovanja Škole su u doba korone ograničeni. Na balkonu zgrade u Cesarčevoj 3 još uvijek stoji Johann Sebastian Bach s maskom na licu kao podsjetnik da epidemija nije gotova.

  U novonastaloj situaciji nastavnici i učenici škole svoje izvedbene aktivnosti i koncerte preselili su na online platforme. Glazbeni listopad će tako ove godine biti u prilagođenom formatu u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite.

  Podsjećamo, Glazbena škola Karlovac, osnovana je 10. listopada 1804., kolijevka je formalnog glazbenog obrazovanja u Hrvatskoj i jedna je od najstarijih glazbenih škola u Europi.

  Glazbena škola Karlovac jedina je srednja umjetnička škola u Karlovačkoj županiji. Predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski program polazi 540 učenika, a u Školi je zaposleno 82 djelatnika.

  U školi djeluju nastavnici, vrsni akademski glazbenici koji su svaki u svom području cijenjeni umjetnici i nositelji projekata od velikog značaja za razvoj hrvatske kulture. Škola djeluje i u svom Područnom odjelu u Ozlju u kojem postoji velik interes djece za upis u glazbenu školu pa programi učenika postaju nezaobilazni dio njegovanja glazbene kulture u toj sredini.  Školu pohađa i druga generacija učenika „glazbene gimnazije“ koja je objedinila općeobrazovne i stručne predmete u srednjoj glazbenoj školi. Time se učenicima osnovne škole pruža veći izbor upisa u srednjoškolske programe.

  Brojni uspjesi učenika i profesora Glazbene škole Karlovac, kao i komornih ansambala i orkestara nastalih u okviru škole, stvorili su glazbenu tradiciju koja je uvelike oblikovala kulturni život grada Karlovca tijekom više od dva stoljeća.

  Upravo na temeljima tradicije nastali su mnogi važni projekti koji se provode preko 30  godina i koji Glazbenu školu Karlovac pretvaraju u Centar kompetencija u glazbi i izvedbenim umjetnostima.

  Osnivanjem Karlovačkog komornog orkestra 1987. godine i pokretanjem Međunarodne ljetne škole gitare 1999. godine započinju djelovanje dodatne edukacije učenika i profesora sa svrhom podizanja razine znanja i kompetencija. Školsko natjecanje mladih pijanista koje traje od 2006. godine dalo je temelje za pokretanje Karlovac Piano festivala koji se u Glazbenoj školi Karlovac održava od 2011. godine. Festival čine međunarodna natjecanja, ljetna škola i Piano maraton u parku.

  Glazbena škola Karlovac je 2017. godine postala članicom Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija te je na taj način projekte uklopila u potrebe lokalne zajednice za glazbenim događanjima.

  Projekti koji su postali neizostavni dio kulturnog života Karlovca su: Noć glazbe, Kava s Bachom, HarmoniKA festival, Proljetni koncert, Koncerti Karlovački komornog i Simfonijskog orkestara Glazbene škole Karlovac, Ciklus karlovačkih skladatelja, tiskanje Školskog godišnjaka.

  Godine 2020. je pokrenuta digitalizacija koncertnih programa i plakata pod nazivom „Glazbeni Karlovac“ kojim se želi sačuvati upravo taj značajni dio arhive koji su bogat izvor podataka ne samo za povijest Škole, nego i cjelokupnog koncertnog života grada Karlovca i Karlovačke županije. Ove školske godine učenici glazbene škole sudjeluju u dva europska projekta.

  Škola u svojim izvannastavnim aktivnostima ima potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Ministarstva vanjskih poslova, Grada Karlovca, Grada Ozlja, Grada Duge Rese i Karlovačke županije kroz javne pozive u kulturi.

  Tijekom jedne školske godine Glazbena škola Karlovac izvede preko stotinu koncerata vlastite produkcije, a svojim djelovanjem obrazuje svoju publiku i posjetitelje kao i sve korisnike svojih programa.

  Glazbena škola Karlovac oduvijek je bila ispred svog vremena i svojim je učenicima pružala zadovoljstvo uživanja u učenju glazbe i vještini sviranja. Tako se i danas, svjesna svoje bogate prošlosti, raduje budućnosti kao ustanova obrazovanja i kulture koja želi da umjetnost bude dostupna svima.