Prvi Karlovački

Glazbena škola Karlovac i ravnateljica Mrljak najuspješniji u Hrvatskoj

Autor: Marta Marinović

18.12.2021

Kultura

U Gradskom kazalištu Zorin dom u petak je održan svečani koncert i dodjela nagrada povodom dana Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Tom prilikom su Glazbena škola Karlovac i ravnateljica Snježana Mrljak primili nagradu za najuspješniju glazbenu školu i ravnatelja u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga Frano Matušić, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić te brojni nagrađeni profesori.
Proteklih godina Glazbena škola nizala je uspjehe i pisala jednu od najuspješnijih glazbenih priča u Hrvatskoj. Samo u 2021. godine učenici i njihovi mentori su  osvojili 5 državnih i 37 međunarodnih nagrada. Državni prvaci su za svoja postignuća sa svojim nastavnicima primili  Nagradu Karlovačke županije. 2021. godine koncerte su održali mnogi eminentni umjetnici. U projektima i koncertima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Glazbene škole iz cijele Hrvatske. Održano je 29 online koncerata i nekoliko edukacija. Održano je i nekoliko dobro posjećenih koncerta na otvorenom. Koncert  “KLASIKA U PARKU“ prikazao je učenike uz Karlovački komorni orkestar Glazbene škole Karlovac. Drugi koncert pod nazivom „MALA NOĆNA MUZIKA“  je uz Karlovački komorni orkestar predstavio naše nastavnike, priznate umjetnike. Koncerti su održani pod dirigentskom palicom našeg  mladog maestra Vetona Marevcija.  Koncerte na otvorenom su održali i naši gitaristi u Glazbenom paviljonu i u Slatkovodnom akvariju Aquatika.

Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je važnost Projekta digitalizacije bogate arhivske građe (programa, plakata, audio i video zapisa) Glazbene škole Karlovac pa je putem Javnog poziva za digitalizaciju započelo financiranje projekta pod nazivom „Glazbeni Karlovac“ koji će završiti 2024. godine povodom proslave 220. godišnjice Škole.

Nagradu za životno djelo dobila je profesorica Jelica Kuzmin iz Zagreba, godišnje nagrade dobili su Marjana Dušević, Dean Kopri, Petar Čulić, Goran Jurković i Dino Kalebota. Posebne nagrade zaprimili su Sonja Štefanac i Dragutin Fabijanić za doprino