Prvi Karlovački

Glagoljaška matematika na međunarodnoj razini

Autor: Branko Obradović

22.02.2021

Mozaik

Natjecanje održano online, a nastupilo je 95 natjecatelja

Povodom Dana glagoljice 22. veljače Knezovi Krčki Frankopani u suradnji s Dobrotvorno podupirajuće društvo Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija organizirali su prvo natjecanje u glagoljaškoj matematici na koje se prijavilo 95 natjecatelja iz 26 mjesta iz tri države Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švicarske. Natjecanje je održano online zbog epidemioloških zabrana i ograničenja okupljanja izvodilo online preko web aplikacije GlagoMatika čiji je autor književnik i programer Tomislav Beronić iz Krnjaka kod Karlovca, član udruge Knezovi Krčki Frankopani.

Golemi doprinos u provedbi natjecanja dale su Irena Juričić i Mirjana Grubišić iz Oštarija koje su organizirale izradu glagoljaških kalendara te izložbu originalnih suvenira tvrtke 3design Šanell iz Viškova. Ljubiteljima glagoljice poznato je da ovo pismo ima jedinstveni brojevni sustav u kojemu svako slovo ima svoju brojčanu vrijednost. Da bi se razlikovali od slova brojevi se u glagoljici označavaju točkama ispred i iznad znaka, a tijekom povijesti postojala je i praksa da se iznad brojeva povlači još i crta.

Na ideju izrade aplikacije GlagoMatika Tomislav Beronić je došao dok je istraživao povijesnu građu za jednu od svojih frankopanskih priča koje se radnja odvija su starom Tržan-gradu kad knez Bernardin Frankopan piše knjigu zapamćenu pod nazivom Modruški urbar u kojoj navodi sve svoje posjede i obveze koje imaju njegovi podanici. Cilj igre je što brže točno riješiti zadatke iz prepoznavanja i zbrajanja brojeva na glagoljici na više razina. Tako na nižim razinama natjecatelji prepoznaju i zbrajaju jednoznamenkaste brojeve, a na višim razinama dvoznamenkaste i troznamenkaste brojeve. Bodovanje ovisi o brzini rješavanja pojedinog zadatka. Samo točni odgovori donose bodove. Nakon završetka svake razine igrač može pregledati stanje ostvarenih bodova. U slučaju da dva ili više igrača na kraju igre ostvare isti broj bodova pobjednik natjecanja dobiva se razigravanjem. U razigravanju igrači rješavaju po jedan zadatak na devetoj razini sve dok jedan igrač ne nadvlada.

Natjecanje se odvija na tri razine odnosno u tri kategorije. Prva razina je AZ – prepoznavanje i zbrajanje jednoznamenkastih glagoljskih brojeva, za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole. Druga razina je BUKI – koja obuhvaća zadatke razine AZ te prepoznavanje i zbrajanje dvoznamenkastih glagoljskih brojeva, a treća razina je VEDI koja obuhvaća uz prethodne dvije još prepoznavanje i zbrajanje troznamenkastih brojeva.

Igra je stalno dostupna u modu za vježbanje tako da se može koristiti i za zabavu.

Po tri najbolja natjecatelja iz svake kategorije osvojili su priznanja i medalje s motivima glagoljice koje je dizajnirao i donirao gospodin Ivan Habljak, član tehničkog tima prof. Kristine Škaler iz Zagreba, a prvaci svake kategorije još i prigodne darove Grada Krka.

U kategoriji AZ najbolji su bili:

  1. Mak Novak Vukosavljević, Zagreb
  2. Jakov Svetličić, Velika Gorica
  3. Martin Brkić, Križevci

U kategoriji BUKI najbolji su bili:

  1. Mak Novak Vukosavljević, Zagreb
  2. Juraj Svetličić, Velika Gorica
  3. Ana Murat, Velika Gorica

U kategoriji VEDI najbolji su bili:

  1. Leonarda Sršen, Zagreb
  2. Lovro Petrinić, Zagreb
  3. Tena Pejić, Zagreb.