U prigodi proslave rođendana počeli građevinsko-obrtnički radovi na energetskoj obnovi starog dijela zgrade.

GK Ivan Goran Kovačić slavi 181 rođendan, slavlje traje cijeli dan

VIŠE IZ RUBRIKE

  Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić danas cjelodnevnim događanjima obilježava 181. rođendan. Proslava rođendana počela je u Ilirskoj dvorani predstavom za djecu „Plesna haljina žutog maslačka“ u izvedbi zagrebačkog Kazališta Prijatelj.

  -U prijepodnevnim satima službeno su počeli i građevinsko-obrtnički radovi na energetskoj obnovi starog dijela Knjižnice, koji bi trebali biti završeni do početka prosinca ove godine. Izvođač radova je karlovačka tvrtka AB gradnja, a energetskom obnovom postići će se veća ušteda, smanjit će se potrošnja energenata, a posebice će se popraviti kvaliteta boravka u Gradskoj knjižnici za korisnike i djelatnike. Za vrijeme trajanja radova, Knjižnica će biti otvorena za korisnike, ali će to ovisiti o dinamici radova, pa će tako pojedini odjeli i službe biti prema potrebi zatvoreni ili samo djelomično nedostupni, rekla je među ostalim ravnateljica Knjižnice Jasmina Milovčić.

  Podsjetila je da je ovaj projekt sufinancirala EU iz fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014- 2020. u okviru Poziva za energetsku obnovu i korištenje izvora energije u javnim zgradama.

  -Ukupna vrijednost projekta veća je od 6,7 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznose 2,7 milijuna kuna, preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova osigurano je još 1,5 milijuna kuna, a ostatak novca potrebnih za završetak energetske obnove osigurat će Grad Karlovac kao osnivač Knjižnice.  

  Damir Pintarić, voditelj operative u AB gradnji, rekao je da će se u prvoj fazi na vanjske zidove postaviti ovojnica debljine 14 cm, nova toplinska i hidro izolacija krova, zamijenit će se vanjska stolarija, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, a sanirat će se i vlaga u podrumskim dijelovima zgrade.

  Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada, Draženka Sila Ljubenko, čestitajući Knjižnici rođendan, među ostalim je napomenula: da će Grad Karlovac i kao osnivač uvijek podržavati ovako kvalitetne projekte te da će i dalje biti uz Knjižnicu, sa željom da se ovi radovi što uspješnije i brže završe kako bi građani našeg grada i korisnici imali što prije na raspolaganju ugodno mjesto za boravak te kao i do sada centralno mjesto na kojem se održavaju brojna kulturna događanja.

  U poslijepodnevnim satima rođendansko druženje nastavlja se od 18 sati predstavljanjem monografije Rosne Mikulić „Ilirsko čitanja družtvo-Društvo narodne čitaonice karlovačke 1838.-1897.“ Monografija o Karlovačkoj čitaonici odgovara na pitanja kao što je na kojim je lokacijama djelovala, tko su bili njezini ravnatelji, članovi i posjetitelji, kako je stvaran, uređivan i dopunjavan knjižni fond, s kim je surađivala i s kojim je sve programima animirala Karlovčane i njihove goste, zašto je nakon šezdeset godina otišla u stečaj zbog 330 forinti neplaćene najamnine a istovremeno  sufinancirala izgradnju “Zorin doma”?

  U 19 sati u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” bit će otvorena izložba “Karlovački kalendari”, koju su pripremile Aleksandra Mikić-Grginčić i Maja Žužak Horvatić sa Zavičajnog odjela.
  Izložba će posjetiteljima predstaviti ovu vrstu publikacija koje svoj najveći procvat i popularnost stječu tijekom 19. stoljeća kada se javljaju i prvi pučki kalendari u Karlovcu. S obzirom da su kalendari bili namijenjeni običnom puku, odigrali su značajnu ulogu u širenju pismenosti i čitalačkih navika. To je i jedan od razloga slabe sačuvanosti ovih publikacija, jer su istekom godine za koju su izdani gubili svoje značenje i vrijednost. Kako bi se sačuvali primjerci karlovačkih kalendara, Knjižnica je krenula s njihovom restauracijom, a zatim i digitalizacijom. Nakon otvorenja izložbe, u Izložbenom salonu proglasit će se najčitatelj za prošlu godinu u pet kategorija, dijete, učenik, student, odrasli i umirovljenik.

  Isto tako Knjižnica na svoj 181. rođendan, u svim svojim objektima, danas i u subotu časti svoje zaboravne korisnike, odnosno oprostit će im dug „zakasnine“ za knjige i drugu knjižnu građu. Zabavno-glazbeni program počinje oko 19.30 u predvorju, gdje će sve prisutne do dugo u noć zabavljati Vladimir Kolarić i Andrija Malkoč Jan na akustičnim gitarama s programom Rock klasike. (rb)

  Foto: D.N.