Gimnazija Karlovac

Gimnazijalci obilježili 70 godina CERN-a

VIŠE IZ RUBRIKE

Znanstvena radionica

Karlovački gimnazijalci otkrivali Higgsov bozon

 

CERN je Europski laboratorij za fiziku čestica i najveći je istraživački laboratorij na svijetu. Godine 1954. osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire), a nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve. Već godinama CERN - ovi znanstvenici pomiču granice ljudskog znanja zadirući u najmanje građevne blokove našeg svemira.

Jučer je u Gimnaziji Karlovac organizirana CMS Masterclass radionica koju su održali znanstvenici sa PMF-a u Splitu i Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Toni Šćulac, dr. sc. Saša Ceci i mag. phys. Andro Petković. Radionica predstavlja prvi event u Hrvatskoj s kojim se obilježava 70 godina CERN-a.

Učenici su nakon uvodnog teorijskog dijela analizirali stvarne podatke iz CERN–a i otkrivali Higgsov bozon. Nakon analize podataka održana je konferencija sa znanstvenicima iz CERN–a i učenicima iz Zagreba, Milana, Firenze, Istanbula i alžirskog grada M'sile.

Gimnazijalci su pokazali sjajno znanje i odlično se snašli u prezentiranju svojih opažanja ostalim sudionicima. Možda se među njima krije novi znanstvenik ili znanstvenica koji će otkriti nove tajne svijeta u kojem životu.

Radionica je rezultat suradnje ostvarene nakon prošlogodišnje stemKA konferencije i predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje prethode ovogodišnjem izdanju stemKA konferencije s ciljem promocije STEM–a među nastavnicima i učenicima.

Radionici je prisustvovao i dio nastavnika koji je u organizaciji konferencije: Antonija Capan, Josip Karas, Snežana Kirin – Mataković i Zrinka Tomašković.