Gimnazija Karlovac prava je škrinja kulturnog blaga

VIŠE IZ RUBRIKE

    Jeste li znali da se u našoj, rakovačkoj gimnaziji nalazi zbirka učila koja sadrži predmete koji se koriste u nastavi od davne 1870-te godine. Neka od njih još i danas vjerno služe profesorima i učenicima prilikom učenja novog gradiva. Davanjem veće pažnje nekadašnjim učilima, gimnazijski profesori vodili su se geslom - "učila su stara, ali ne i zastarjela".

    -Gimnazija je jako ponosna na svoju zbirku, a ta su učila proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Uz našu gimnaziju u Hrvatskoj još samo požeška i varaždinska gimnazija imaju ovakve, slične zbirke. Učila su vrijedna zbog svoje povijesne važnosti, izvornosti jer su to učila koja su rađena u manufakturama u Münchenu, Pragu i Beču. Rađena su od biranih materijala, poput mjeda, keramike, porculana, drva s politurom. Ona su prava mala umjetnička djela, istaknula je profesorice fizike u Gimnaziji Karlovac, Tanja Mihaljević.

    Vjeruje se kako se je na ovim učilima nekadašnji rakovački đak Nikola Tesla prvi puta susreo s fizikom, ali i drugi poznati gimnazijalci. (ma)

    foto: d.n