Otvoren školski arboretum

Gimnazija Karlovac danas prvi put obilježava Dan škole

VIŠE IZ RUBRIKE

Danas je njihov dan

Za javnost su otvorili školski arboretum koji ima 230 različitih vrsta i podvrsta biljaka, a kroz koji postoji digitalizirani vodič.

Od ove godine, odlukom Nastavničkog vijeća iz rujna 2023. godine, Gimnazija Karlovac napokon ima svoj Dan škole.

-To je 27. listopad, dan kada su pijaristi prije 256 godina došli u Karlovac i kroz nekoliko mjeseci utemeljili našu školu. Tim povodom u našoj školi danas se odvijaju posebne aktivnosti, kviz o poznavanju povijesti škole i radionice za učenike, a iznimno nam je zadovoljstvo da možemo ovom prigodom predstaviti veliki projekt škole, odnosno profesora Antuna Milinkovića, a to je naš prekrasni školski vrt koji je u potpunosti uređen i zainteresiranim građanima omogućit će se njegov obilazak, izjavila je ravnateljica Štranjgar.

Gimnazija Karlovac ima digitalizirani vodič kroz arboretum koji uz osnovne službene podatke o biljkama, odnosno znanstveni naziv vrste i porodice, hrvatski naziv i područje rasprostranjenosti, zainteresiranim posjetiteljima može dati više informacija o svakoj vrsti i njenoj porodici. Naime, svaka vrsta dobila je svoju oznaku te QR kod tako da svi učenici i ostali posjetitelji arboretuma mogu skenirati kod i dobiti detaljne informacije o toj vrsti.

Profesor Antun Milinković, voditelj školskog arboretuma koji je osnovan 2005. godine, rekao je kako čitavo to vrijeme nastoje skupiti što veći broj biljaka.

-Trenutno imamo oko 230 različitih vrsta i podvrsta biljaka, a s time da imamo tendenciju da ukupan broj bude 256 vrsta, 255 kao jubilej Gimnazije, a jedna vrsta je u funkciji klimatskih istraživanja koju provode učenici u okviru GLOBE-a. Ovih dana smo uredili i pripremili arboretum za jesensku fazu, očistili smo korove i prostore oko biljaka, nasipali staze s kamenčićima kako bi se moglo što lakše i jednostavnije šetati i obilaziti arboretum. Također, radimo na daljnjem prikupljanju određenog broja vrsta koje ćemo saditi tijekom idućeg mjeseca, kazao je između ostalog Milinković.

Sanda Furjanić, školska knjižničarka otkrila je kako je Gimnazija Karlovac nedavno potpisala sporazum s Ministarstvom kulture kojim pristupaju portalu eKultura.

-To je informacijski sustav na nacionalnoj razini koji obuhvaća svu digitaliziranu građu i po tome smo značajni zato što smo prva škola koja je uopće pristupila s već digitaliziranom starom građom, kulturnom baštinom, a i općenito smo prva škola u Hrvatskoj koja je digitalizirala građu uz potporu Ministarstva kulture i to u dva navrata i time smo otvorili put prema Europeani, odnosno Europskoj digitalnoj knjižnici, istaknula je Furjanić.