Prvi Karlovački

“Gimnastika je jako težak i izazovan sport, zahtjeva jako puno treniranja”

Autor: Branko Obradović

20.12.2020

Sport

Razgovor: Jurica Suhin, predsjednik Gimnastičkog kluba "Sokol" Karlovac

Gimnastički klub “Sokol” iz Karlovca djeluje već 135 godina i jedan je od najuspješnijih sportskih kolektiva u gradu na četiri rijeke, a i u cijeloj županiji. Klub vodi jednu sjajnu politiku upravljanja klubom, a radi se o tome da gimnastičari i gimnastičarke nakon završetka  natjecateljske karijere ostaju u klubu kao sportski djelatnici. Sadašnji predsjednik Jurica Suhin u klubu je 22 godine, nakon završene natjecateljske karijere izabran je za tajnika kluba, a ove godine postao je predsjednik. To je ustvari ispravan i vrlo kvalitetan put jednog sportaša u svom klubu. Naravno da je vrlo pozitivno da je Jurica Suhin predsjednik, jer je 22 godine u klubu i sve mu je poznato i što se tiče gimnastike i što se tiče vođenja kluba. Razgovarali smo s Juricom Suhinom o ovoj za sport općenito neobičnoj godini, o treninzima, o uvjetima i o sjajnim rezultatima na državnom seniorskom prvenstvu.

Kada si postao član Gimnastičkog kluba “Sokol”?

-U “Sokol” sam došao 1998. godine, s nekih osam i pol godina. Upisao sam se na gimnastiku, počeo sam trenirati i relativno brzo sam upao u selekcijsku grupu, dalje je sve išlo onako kako jedna sportska karijera treba ići. Napredovao sam, natjecao sam se u svim kategorijama, od najmlađih do seniora. Kada sam završio sportsku karijeru, postao sam tajnik kluba, prije toga sam već sudjelovao u radu kluba kao član Upravnog odbora. Nakon više od 20 godina u klubu, postao sam predsjednik. Sve je imalo nekakvog smisla, to je dobra politika, koju klub vodi. Znači djeca i mladi ljudi dolaze u klub i treniraju, oni koji duže ostanu, polako se uključuju u rad kluba. Neki su postali treneri, neki suci, neki su uključeni u rad Upravnog odbora i Nadzornog odbora, a neki u neka druga tijela kluba. Na kraju krajeva, volimo kada dobijemo pametne, odrasle, školovanje ljude, koji su koliko, toliko povezani s klubom.

Jesi li zadovoljan svojom natjecateljskom karijerom?

-Izuzetno sam zadovoljan. Naravno, kada sam se počeo baviti gimnastikom, nitko nije razmišljao o medaljama i prvim mjestima, već o zdravlju i tjelovježbi te potrošnji viška energije, koju sam imao. Moja karijera išla je u dobrom smjeru, bio sam dosta dobar gimnastičar na nacionalnoj razini. Karijeru sam završio kao višebojski viceprvak Hrvatske. Nakon završetka fakulteta, zaposlio sam se i jednostavno više nisam mogao jedno i drugo u toj mjeri da bih ostao natjecatelj, pa sam se maknuo iz natjecateljske gimnastike, no i dalje treniram koliko mogu i koliko stignem. Volim doći u dvoranu i napraviti si trening.  

Ti si primjer da studij i sport mogu zajedno. Kako je bilo?

-Završio sam geofiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Tijekom cijelog studija sam trenirao, nije bilo lagano. Za vrijeme studija živio sam u Zagrebu, u studentskom domu. Tamo sam upoznao trenere i klubove iz gimnastičkog svijeta i tijekom studija trenirao sam u Gimnastičkom klubu “Novi Zagreb”, čija je dvorana na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Samo zbog toga sam uspio opstati, u petak bi došao u Karlovac i preko vikenda trenirao u svom klubu. “Sokol” ima bolje uvjete od “Novog Zagreba”. Problem je bio što tamo praktički nisam imao trenera, pa sam trenirao sam. Da mogu ići zajedno fakultet i sport, mogu, naravno, treba si posložiti prioritete u životu, dan ima samo 24 sata, treba ga dobro organizirati. Kad se vidi što se stigne, što se ne stigne, što je bitno u životu, što nije bitno u životu, može se sve skupa odraditi.

Gdje trenutno radiš?

-Trenutno radim u Velikoj Gorici kao oblasni prognostičar u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Nakon studija zaposlio sam se u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu na Griču. Pošto sam geofizičar po struci, ja sam konkretno meteorolog, imam tu privilegiju da radim u struci.

Godinama je predsjednik kluba bio Željko Šančić, nakon njega jedan mandat na čelu kluba bio je Ivan Janković, a sada si ti. Je li taj jedan kontinuitet razlog što je klub uspješan?

-Kada sam došao u klub kao klinac, Željko Šančić bio je predsjednik kluba, ukupno je bio na čelu kluba 22 godine. Kada sam postao tajnik kluba, Šančić je još godinu dana bio predsjednik, a onda je Ivan Janković bio četiri godine na čelu kluba. Sada sam ja dobio mandat od četiri godine. Nisu se dogodile nikakve velike promjene, Željko Šančić i Ivan Janković članovi su Upravnog odbora, dakle oni su tu, oni sudjeluju u radu, daju veliki doprinos. Tako da osim te neke pozicije i osobe koja vodi klub i daje zadnju riječ, svi smo tu. Pored nas trojice još su u Upravnom odboru četiri člana, a tu su i djelatnici kluba, stariji članovi koji su u Skupštini i svi zajedno sudjelujemo u radu kluba. Zato je klub i tako uspješan.  

Interes za gimnastiku u Karlovcu je velik, pa ste često prebukirani. Kakva je sada situacija?

-Tako je već nekoliko godina i to nam je problem. Nama je drago da je tako, nego da bude obrnuto, da nemamo članstva. Nama su popunjene grupe popularne gimnastike, zapravo se radi o rekreativnim grupama i grupama predškolske dobi, tu postoji lista čekanja, koja je sada duža zbog mjera. Imamo ograničen broj članova, koji u jednom trenutku mogu biti u dvorani. U jednu ruku drago nam je da je tako, mi radimo na tome, pokušavamo naći nove termine u dvorani, možda i neke nove lokacije, tražimo i nove trenere, koji bi omogućili da svi koji žele mogu doći u klub i trenirati gimnastiku.

Koliki je ustvari put od ulaska u dvoranu do osvajanja medalje na državnom prvenstvu?

-Treba proliti puno znoja, gimnastika je jako težak i izazovan sport, zahtjeva jako puno treniranja, jako puno truda, rezultat dolazi dosta kasno, gimnastika nije sport u kojem će dijete doći i nakon tri mjeseca otići na neko natjecanje, tipa državnog prvenstva ili regionalnog natjecanja i tamo osvajati medalje. Gimnastika je na onoj vrhunskoj razini, izuzetno jedan dug proces učenja elemenata, treba pri tom imati na umu da ne mogu mala djeca raditi, ono što mi gledamo da rade seniori. Jednostavno treba i tijelo sazreti, treba se skupiti mišićna masa, treba se dobiti fleksibilnost, a to se radi godinama. Vi kada krenete na gimnastiku, nekakav pravi vrhunski rezultat možete očekivati tek nakon nekih desetak godina treninga, što je jako dugo razdoblje. Trebaju svi biti jako strpljivi u gimnastičari i treneri roditelji te svi koji su uključeni u taj rezultat.  

Gimnastika je bazični sport i često sportaši nakon bavljenja gimnastikom odlaze u druge sportove. Kakvo je tvoje mišljenje o tome?

-Da, to je čest primjer, pogotovo u Karlovcu. Jako puno djece nam dolazi u predškolske grupe i naše rekreativne grupe. Gimnastika je točno to, jedan bazični sport, koji daje jako dobru podlogu za sve sportove, znači razvija se snaga cijelog tijela i razvija se jako dobro koordinacija. Naši treninzi pogotovo za ove predškolske grupe, osim što rade bazu za gimnastiku i nešto ozbiljnije u gimnastici, također razvijaju te neke motoričke sposobnosti, koje zapravo omogućuju djeci da se kasnije opredijele za neki drugi sport i budu uspješni u tom drugom sportu. Mi kao klub nemamo problema s tim da naša djeca iz tih rekreativnih grupa odlaze u druge klubove. Dapače, drago nam je da budu uspješni u nekim drugim sportovima, ako nisu uspjeli u gimnastici. Ono što sam već rekao, proces je dugačak i mukotrpan, treba imati strpljenja. Uglavnom ga niti djeca, niti roditelji nemaju i odlaze negdje drugdje gdje misle da će možda brže doći do rezultata ili do nečega što je njima cilj i zato imamo mali broj uspješnih natjecatelja. To je normalna stvar, to je tako u gimnastici, mi smo zadovoljni s onim što imamo.   

Kako ste se organizirali u ovoj godini, koja je vrlo zahtjevna zbog pandemije?

-Ova godina je izrazito izazovna opće za organizaciju rada. Nakon relativno lijepog početka, u trećem mjesecu došla nam je korona, pa prvi lockdown, gdje je klub bio zatvoren puna dva mjeseca. Nakon toga se vraćamo u dvoranu, polako počinjemo raditi, prvo sa seniorima, s natjecateljima, zatim sa svim ostalim grupama. U međuvremenu su stupile na snagu i određene mjere zaštite od širenja virusa, što nas je dosta ograničilo, pogotovo u broju djece koja mogu trenirati. Zatim te mjere, koje se moraju provoditi, dezinfekcija dvorane, provjetravanje dvorane, a to troši naše dragocjeno vrijeme i termine, koji su dostupni. To je jedan izazov, a drugi izazov je bio, za sada smo dobro prošli, što su osnovne škole vraćene u dvije smjene, što nam dodatno otežava organizaciju rada. Neka djeca su ujutro u školi, neka poslijepodne i teško je jednu grupu dobiti u jednom terminu, da su svi na okupu. Druga stvar je što se Osnovna škola “Braća Seljan” vratila u rad u dvije smjene, a ta škola ima tjelesni u našoj dvorani. Za sada smo imali sreću što se zdravstvena i tjelesna kultura ne odvijaju u dvoranama, već su djeca vani. Tako da nismo morali svoje termine prepustiti školi, nadam se da će tako i ostati, odnosno da ćemo se što prije riješiti te korone, da možemo se svi vratiti u normalu, pa tako i rad klubova. Moram pohvaliti trenere, pogotovo profesionalne, koji su vodili glavnu riječ u organizaciji rada, na čelu s glavnim trenerom Ivanom Šimunovićem, koji je na dnevnoj bazi radio po dva scenarija i plana kako ćemo naprijed. To je bio plan za prekosutra ili za idući tjedan, a ne neki dugoročniji. Nismo znali što će se događati, kakve mjere će se donositi, hoće biti lockdown ili neće. Zapravo smo radili na tome da smo spremni na sve, a sve kako bi sačuvali radna mjesta u klubu, znači osigurali dovoljno financijskih sredstava za plaće trenera i za stipendije naših sportaša. Pored sve te situacije s koronavirusom mi smo redovno trenirali i opstali.  

Kakva je situacija bila ove godine s gimnastičkim kampom u Selcu?

-Odradili smo ljetni gimnastički kamp u Selcu, koji je bio u smanjenom obliku, u samo jednom turnusu, ali zapravo po kvaliteti nije odskakao od svih kampova prethodnih godina. Bilo je kao i svih prošlih godina vrlo uspješno, naporno se radilo, pa svi jedva čekamo idući kamp.

Odradili ste i nekoliko natjecanja. Kako je bilo?

-Odradili smo dva regionalna kola Kupa regije zapad, od kojih smo jednom bili i domaćini, također po posebnim mjerama. Šlag na tortu bili su državno prvenstvo i završnica Kupa Hrvatske, gdje smo ostvarili, moram to reći, stvarno dobre rezultate. Da smo se nadali medaljama, jesmo, međutim ono što smo ostvarili bilo je jedno iznenađenje, barem za mene. Osvojili smo 31 odličje, od toga 22 pojedinačna i devet ekipnih. Moram se pohvaliti da smo jedan od dva kluba u Hrvatskoj, koji imaju žensku i mušku seniorsku ekipu u sportskoj gimnastici.

Petra Furač je bila odlična na prvenstvu, no ona ima i obveza u reprezentaciji. Kakva je tu situacija?

-Da, Petra Furač je naša najbolja gimnastičarka već niz godina, najuspješnija je sportašica grada i županije već nekoliko godina. U cijeloj ovoj krizi i sadašnjem lockdown-u ona je jedina koja smije trenirati. Petra je prošli tjedan bila na pripremama reprezentacije u Osijeku, a ovaj tjedan nastupa u Mersinu u Turskoj na Europskom prvenstvu u sportskoj gimnastici. Petra Furač je na državnom prvenstvu osvojila pet medalja u pojedinačnoj konkurenciji, četiri sprave i višeboj, a osvojila je i medalju s ekipom seniorki, bilo je to srebro. Postala je državna prvakinja na preskoku i tlu te u višeboju.    

Jesu li i muški bili uspješni?

-Da, bili su odlični. Naš senior Lovro Čorak na studiju je u Rijeci, studira matematiku i za sada mu jako dobro ide i studij i gimnastika. Lovro inače nastupa na ručama, to mu je glavna sprava i to najviše trenira, na državnom prvenstvu nastupio je i u višeboju zbog ekipe. Na ručama je po očekivanju osvojio naslov državnog prvaka. Tome je dodao treće mjesto na preskoku i ekipno je s Matijom Tekom osvojio treće mjesto. Matija Tek bio je najveće iznenađenje prvenstva, nastupio je u višeboju, osvojio je prvo mjesto ispred favorita iz Rijeke. Matija nas je sve iznenadio, jer je u svojoj prvoj seniorskoj godini, na prvom seniorskom natjecanju došao do zlata, a još je tome dodao broncu na preči, gdje je prvi bio Tin Srbić.

U gimnastici je došlo do specijalizacije po spravama, kako to komentiraš?

-To je jedan trend u modernoj gimnastici, radi se o specijalizaciji po spravama, koja se radi dosta rano. Prije je bila specijalizacija kod seniora, pogotovo kod onih, koji su bili pri kraju karijere. Višeboj jednostavno postane pretežak i tada su se gimnastičari opredijelili za jednu spravu, kako bi ostali na vrhunskoj razini. Danas je trend takav da zapravo specijalizacija kreće vrlo rano, neki klubovi i ne rade svih šest sprava, to je po meni vrlo loše. Ide se vrlo rano na specijalizaciju po spravama, mi to ne radimo. Pokušavamo do juniorske kategorije održati višeboj kod dječaka i kod djevojčica, koje rade na četiri sprave. Tek se u kasnijoj dobi može reći taj je za ovu spravu i nije za višeboj. Mi radimo strpljivo, pratimo djecu i nakon što smo sigurni da neko dijete može biti uspješno na jednoj spravi, a ne može na drugoj, nećemo se mučiti s tom drugom, idemo riješiti ovu prvu.

Hoće li ove godine biti održana završna godišnja gimnastička akademija?

-Na žalost, akademije ove godine neće biti, jako mi je žao da akademija neće biti održana. Činjenica je da Gimnastički klub “Sokol” u 2020. godini obilježava 135 godina postojanja i imali smo spremnu jednu posebniju akademiju, koja je trebala biti u Sportskoj dvorani na Rakovcu, a ne u Sokolskom domu. Mislili smo se preseliti u veliku dvoranu, da stanu svi članovi i da imamo više publike. To je bilo u planu sve do kraja studenog, kada su stupile na snagu pojačane nove mjere. Tako da ćemo ove godine akademiju preskočiti. Imamo tradiciju da na akademiji proglasimo najuspješnije naše natjecatelje i vježbače, najuspješnijeg trenera i sportskog djelatnika, a to ćemo odraditi najvjerojatnije u siječnju, kada to dopuste uvjeti i mjere. Želimo to ipak odraditi na jedan svečani način.

Hoće li biti iduće godine kamp u Selcu?

-Ljetni gimnastički kamp u planu je i za iduću godinu. Prije tri tjedna imali smo sjednicu Skupštine kluba na kojoj je usvojen plan za 2021. godinu. Plan je rađen pod pretpostavkom da ćemo još proljetni dio i početak ljeta biti pod nekim mjerama i nadamo se da će se nakon toga sve vratiti u normalu i da će mjere popustiti. Tako smo i radili plan, a ljetni kamp u Selcu planirali smo u istom terminu, krajem srpnja i početkom kolovoza. Bit će organiziran u dva turnusa s otprilike stotinjak sudionika.