Prvi Karlovački

GI Spasimo Koranu organizira Okupaciju Korane

Autor: Ksenija Begović

07.06.2019

Karlovac

Manifestacija po uzoru na Okupaciju Radićeve bit će održana 15. lipnja, a cjelodnevni program na Foginovom kupalištu zahvala je svima koji su GI podržali

Po uzoru na Okupaciju Radićeve, Građanska inicijativa „Spasimo Koranu“ u subotu 15. lipnja organizira Okupaciju Korane. Iako prvotno zamišljen kao prosvjedni skup bit će to zapravo skup zahvale svim građanima koji su inicijativu podržali, najavio je njezin član Darko Lisac, koji je s Peđom Gvozdićem zadužen za organizaciju.
Za građane će biti pripremljen cjelodnevni program, u kojem će sudjelovati glazbenici, slikari, sportaši, plesači, fotografi i još brojni drugi. Program će početi u 11 i trajat će do 22 sata, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na Foginovom kupalištu.
Članovima inicijative pridružio je i predstavnik Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria Danijel Lončar. WWF Adria treću godinu organizira spust hrvatskim rijekama u sklopu aktivnosti „Neka rijeke teku“, a kako je naglasio Korani se stalno vraćaju tako je spust do Foginovog kupališta održan i danas. Ujedno je to i potpora ove organizacije GI „Spasimo Koranu“ s nadom da zid neće biti izgrađen.
Ispred udruge Pan, članica GI Ivana Francisković Olrom je izvijestila da će udruga podnijeti žalbu na rješenje Županije o utjecaju zida na okoliš. Nadalje ona je napomenula da je do sada prikupljeno oko pet tisuća potpisa protiv gradnje zida, no tu Inicijativa „Spasimo Koranu“ ne staje.
U pravo prikupljanje potpisa krećemo sutra i to na tri lokacije, Korzo, kod spomenika žabi u Radićevoj i na karlovačkoj tržnici će se prikupljati potpisi do daljnjega. Hvala svima koji su nas podržali, istaknula je Francisković Olrom.
Ispred DAGGK-a govorila je predsjednica Tatjana Basar, koja je naglasila da Inicijativa nije osnovana niti je prosvjed uperen protiv hotela, već samo protiv gradnje zida te da novi hotel priželjkuju svi, no uz poštivanje propisa.
Nitko nije bio protiv investicije i nitko nije bio protiv gradnje hotela i zapravo sve građane i sve članove Inicijative jedino boli taj zid koji je neposredno uz šetnicu. Nemoguće je da je netko zamislio da bi na gradskoj čestici koje se zove plaža bilo ugodno ispod dva i pol metra visokog zida u dužini 195 metara. Investitoru želimo da ostvari sve svoje želje i da dobro posluje na tom prostoru. To ide onda u korist svih građana grada Karlovca. Žao mi je da se misli da se samo bunimo protiv nečega ili protiv nekoga. Nije tako. Niti je ovaj prosvjed na osobnoj osnovi nego jednostavno ajmo napraviti projekt koji će poštivati prirodu i to je to, rekla je između ostalog Basar.
Današnjim najavama da zida na Korani neće biti u GI „Spasimo Koranu“ su zadovoljni, no kako je zaključno naglasio Marin Bakić ne odustaju od svoja tri zahtjeva.
Građanska inicijativa „Spasimo Koranu“ osnovana je zato što gradske vlasti nisu štitile gradski interes. Ne možemo, s obzirom na sve što se događalo dati povjerenje vlasti i mi ćemo i dalje pratiti što se događa i pritiskati vlasti da se ispune sva tri naša zahtjeva; da se na Korani ne izgradi zid, da se na preglednom mjestu u svrhu transparentnosti objavi sva dokumentacija bilo koje vrste vezana za lokaciju hotela Korana i da se za tu lokaciju i za novi hotel raspiše urbanističko arhitektonski natječaj, poručio je zaključno Bakić. (kb)
Foto: Dinko Neskusil

Autor: Ksenija Begović