Prvi Karlovački

General Gotovina: “Zajedništvom svih nas znat ćemo odgovoriti na sve izazove”

Autor: Renata Benković

05.08.2020

Politika

Ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska se gradi u modernu europsku državu

Počelo je svečano obilježavanje 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije Oluja u Kninu. Obilježavanje je počelo budnicom u središtu Knina. Nastavilo se podizanjem zastave na Kninskoj tvrđavi, u kojem sudjeluju pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995.

Zbog epidemioloških mjera na Tvrđavi su samo sudionici programa, dok uzvanici s glavnog kninskog trga preko videozida prate program na Tvrđavi.

Govor na glavnom kninskom održat će predsjednik Republike Zoran Milanović, Vlade Andrej Plenković, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, umirovljeni general Ante Gotovina.

Na Spomeniku hrvatske pobjede „Oluja 95“ državni vrh je položio vijenac, a potom su 25 crvenih ruža na Spomenik položili 15 djece poginulih hrvatskih branitelja i umirovljenik general-pukovnik Ante Gotovina, te 10 hrvatskih branitelja, djelatnih pripadnika oružanih snaga i ravnateljstva policije. Umirovljeni general Ante Gotovina potom je održao govor.

-Četvrt stoljeća prošlo je od Oluje, operacije koja je odredila budućnost naše domovine, početka kraja rata i uspostave mira na ovim prostorima, počeo je svoj govor Gotovina. Strahote rata, godine patnji i stradanja nevinih, žrtve života mladih vojnika i onih koji su izgubili svoje zdravlje u svijesti su našeg naroda, ugrađeni su u temelje naše državnosti. S ponosom i tugom sjećamo se naših prijatelja, poginulih i umrlih suboraca. S dubokim poštovanjem pozdravljam njihove obitelji, kazao je. Pripadnicima Hrvatske vojske čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Kroz naučene lekcije iz naše burne i bremenite povijesti jači smo, bolji ljudi i spremni danas raditi za bolje sutra. Ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska se gradi u modernu europsku državu,  rekao je. Zajedništvom svih nas znat ćemo odgovoriti na sve izazove. Na tom putu želim nam uspjeh, uz Božju pomoć, zaključio je svoj govor umirovljeni general.