Prvi Karlovački

Generacija koja je morala drugačije danas počinje s državnom maturom

Autor: Anamarija Radočaj

08.06.2020

Mozaik

Generacija koja je morala drugačije danas započinje s pisanjem državne mature. Ove godine pristupaju joj 32.114 učenika u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske. Ovogodišnja matura 11. je u nizu, ali drukčija od svih dosadašnjih zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, a u Zagrebu i zbog razornoga potresa u ožujku. Učenici će maturu pisati od 8. lipnja do 3. srpnja.

Sedam tisuća nastavnika nadzirat će učenike, a ocjenjivat će ih nešto više od 1000 ocjenjivača.  Prijavljeno je 130 tisuća ispita, a ispitne zadatke pripremalo je 110 autora.

Kako bi se svakom pristupniku osigurali jednaki uvjeti pisanja državne mature za 800 pristupnika omogućena je prilagodba ispitne tehnologije, a dodatnu pomoć pružit će im i stotinu osobnih pomagača.

Ove godine maturanti se neće potpisivati imenom i prezimenom, već će imati bar kod koji će omogućiti praćenje svakog ispita i neutralnost pri ocjenjivanju.

Da bi maturanti mogli maturom okruniti svoje srednjoškolsko obrazovanje, trebaju uspješno položiti ispite iz hrvatskoga jezika, matematike i stranoga jezika, odnosno moraju položiti sva tri predmeta.

Generacija koja je morala drukčije – štrajk prosvjetara u prvom polugodištu, koronavirus u drugom

U odnosu na prošlu godinu na maturi je još nekoliko izmjena pa je tako naglašeno da učenik koji s uspjehom želi položiti ispit iz hrvatskoga jezika A i B razine mora pristupiti i testu i eseju. Uz to, od ove godine učenici ne moraju zadovoljiti minimalni prag na svakom od dijelova ispita iz hrvatskoga. Maturanti neće na ovogodišnjoj maturi pisati gradivo drugoga polugodišta, a na ispitu će biti jasno upućeni koja pitanja ne trebaju odgovarati. Ove godine učenici će maturu pisati vlastitim kemijskim olovkama, koje pišu crno ili plavo, a na ispit iz likovne umjetnosti donijet će vlastite flomastere. U ispitnoj prostoriji učenici moraju sjediti udaljeni najmanje jedan metar u svim smjerovima, a u toj prostoriji, osim stolica i stola za učenike te stola za nastavnike, mora biti i stol za odlaganje osobnih stvari koje učenici ne smiju imati sa sobom tijekom ispita, sat koji je vidljiv svima, ploča za bilježenje vremena početka i završetka ispita te pričuvni pribor za pisanje ispita. Maturanti moraju sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu, a na stolu mogu imati još i pribor za pisanje, bočicu s vodom u prozirnoj ambalaži bez naljepnice te ispitne materijale. Strogo im je zabranjeno da u blizini imaju mobitel ili druge elektroničke audio i vizualne uređaje, poput pametnoga sata.

Foto:srednja.hr

Autor: Anamarija Radočaj