Kampanja Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije:

„Gdje si četvrtkom u 18:00? Saznaj kako možeš spasiti život!“

VIŠE IZ RUBRIKE

Naučite kako možete spasiti nečiji život!

Iznenadni srčani zastoj godišnje u Hrvatskoj odnese oko 9000 života. Brzom intervencijom u prvih nekoliko minuta šanse za preživljavanje povećavaju se na preko 50%. Poznavanje tehnika poput vanjske masaže srca, umjetnog disanja i korištenja AVD uređaja je ključno.

Danas je u Edukacijsko simulacijskom centru Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije održana je konferencija za medije povodom predstavljanja edukativne kampanje „Gdje si četvrtkom u 18:00? Saznaj kako možeš spasiti život!“. Konferenciji su prisustvovali županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, dipl. ing. arh., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić, mag. med. techn.

Iznenadni srčani zastoj godišnje u Hrvatskoj odnese oko 9000 života, što predstavlja ozbiljan javnozdravstveni izazov i naglašava nužnost edukacije i spremnosti pojedinca na pružanje neodgodive prve pomoći do dolaska hitne medicinske službe. Brza reakcija može bitno smanjiti smrtnost; stopa preživljavanja bez pravovremene pomoći je manja od 10%, ali se brzom intervencijom u prvih nekoliko minuta šanse povećavaju na preko 50%. Poznavanje tehnika poput vanjske masaže srca, umjetnog disanja i korištenja AVD uređaja je ključno.

Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije pokreće edukativnu kampanju s ciljem osposobljavanja građana za pružanje prve pomoći u slučaju srčanog zastoja. Besplatne edukacije će se održavati svakog četvrtka od 4. travnja do 23. svibnja 2024. od 18:00 do 19:30 sati u Edukacijsko simulacijskom centru Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, a za sudjelovanje nije potrebna prethodna najava.

Polaznici će naučiti osnovne mjere održavanja života, tehnike vanjske masaže srca i umjetnog disanja te upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). AVD je jednostavan za upotrebu čak i za laike, analizira ritam srca i pruža glasovne upute na hrvatskom jeziku, šaljući električni šok samo kod specifičnih aritmija koje vode do srčanog zastoja.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, dipl. ing. arh. dala je podršku kampanji, naglasivši važnost edukacije građana o pružanju prve pomoći u slučaju iznenadnog srčanog zastoja za zajednicu.

Ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. istaknula je važnost Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce - spasi život“ koji HZHM provodi već više od desetljeća, kroz koji je održano više od 600 edukacija i osposobljeno tisuće građana.

Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije ovom kampanjom želi unaprijediti znanje i spremnost građana Karlovca za pružanje prve pomoći u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić, mag. med. techn., dodao je kako se Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježava u Hrvatskoj 30. travnja te da je i to jedan od razloga što je edukacija predviđena u mjesecu obilježavanja.

Pridružite se edukacijama i naučite kako možete spasiti nečiji život! Vaše znanje o postupcima oživljavanja pruža novu priliku nečijem životu.