Uživancija u izležavanju ili brčkanju u rijeci/moru, bicikliranju ili planinarenju…

Gdje i kako ljetuju naši sugrađani?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Bliži se sredina kolovoza, što je ujedno i vrhunac turističke sezone i korištenja godišnjih odmora. Iako je mnogo naših sugrađana koji rade već iskoristilo godišnje odmore, ima ih koji su ovih dana krenuli ili će tek krenuti na ljetovanje. Zanimalo nas je stoga gdje ljetuju i kako vole provoditi vruće ljetne dane.

  Ivančica (prodavačica):

  -Iskoristila sam dva tjedna godišnjeg odmora. Najviše vremena provela sam uz Koranu, na području Barilovića i Velemerića. Obožavam se kupati i plivati, a Korana mi je bila odlična, čista, čak malo i pretopla. Suprug i ja družili smo se sa susjedima i prijateljima, brojnim mještanima koji su također pomoć od ljetnih vrućina potražili u Korani. U svakom slučaju, napunila sam baterije i sad je lakše ponovno se suočiti s raznim obavezama.

  Ivan (vozač):

  -Sa suprugom Antonijom i dvoje unučadi, Lovrom i Mijom bio sam tri tjedna na Rabu gdje imam kuću. Bilo nam je jako lijepo, opušteno i vrijeme nam je poslužilo. Došao mi je i bratić iz Libije s jahtom pa smo malo i krstarili, a uživali smo i u vožnji mojim vodenim skuterom, tako da je sve skupa bilo baš divno. Uglavnom, planiram krajem rujna sa suprugom još jednom otići na Rab.

  Marija (umirovljenica):

  -Nekoliko dana smo već bili na ljetovanju kod prijatelja, a uskoro ćemo ponovno na još koji dan. Ne mogu biti dugo na jednom mjestu. Bili smo u Primoštenu gdje imamo prijatelje koji ondje imaju svoju kuću, sad idemo u Jadranovo, a u rujnu, kada se smanje ove gužve, planiramo otići do Dubrovnika preko Pelješkog mosta. Dok smo na ljetovanju kupamo se rano ujutro i navečer. Sunčanje na plaži mi više ne znači toliko, sunčati se mogu i u Karlovcu. Više volimo šetnje i izlete, odnosno razgledati kakve znamenitosti…

  Ivan (umirovljenik):

  -Na more odem na dva, tri dana vikendom jer duže ne mogu izdržati, a i navikao sam raditi oko kuće. Inače, preferiram ići na otok Krk. Obožavam Bašku jer mi je najljepša, ali ona je najčešće krcata pa se onda zadovoljim i drugim mjestima na Krku. Volim plivati u moru, ali ne dugo, deset minuta uvrh glave. Također, volim vrijeme na plaži provoditi u hladovini i uživati uz kakvu pivicu…

  Nikolina (ekonomska tehničarka):

  -Već 17 godina ljetujemo u Pirovcu i odlično nam je tamo. Privlači nas to što je mjesto malo, sve je na 10-15 minuta hoda i ne treba ni paliti auto. Više volimo biti na jednom mjestu, a djeca Lana i Leon vole plažu u Starinama. More je čisto, toplo i za djecu dovoljno plitko. Svi se volimo kupati, tako da smo najviše u moru, a najmanje na plaži. Navečer šećemo, odemo s djecom do tamošnjeg lunaparka ili posjećujemo manifestacije kao što su Večer maslina, Večer kroštula i slično…

  Tanja (fotografkinja):

  -Sa kćerkom Ivanom bila sam na Krku i bilo nam je odlično. Imali smo lijepo vrijeme i toplo more. Inače, na ljetovanju se volim izležavati i čitati. Ovaj put sam se uspjela baš dobro naspavati, odmoriti se i napuniti baterije.

  Janko (radnik u proizvodnji):

  -Ništa od mora ni ove godine, nažalost. Mislio sam s obitelji možda na jedan dan u Selce ili Crikvenicu, ali takva je situacija da jednostavno financije ne dopuštaju. Na godišnjem sam 3 tjedna, kolektivni je godišnji. Brzo je prošao, još je ostao samo ovaj tjedan. Malo se radi oko kuće, družimo se u obitelji, ništa posebno… Ali, barem ću se malo odmoriti od ludnice na poslu, loših šefova, ustajanja rano ujutro, grča u želucu s kojim često idem na posao, i tako…

  Marica (nezaposlena):

  -Imam rodbinu u Pirovcu pa sam te sreće da mogu malo ''užit'' mora, jer sama ga ne bih si mogla priuštiti. Ne radim još otkako sam u koroni dobila otkaz. Nije da čovjek mora ići svake godine na more, ali lijepo je malo uživati ako si možeš priuštiti. Ne bih smetala rodbini, nisam taj tip, ali imam problema s astmom i psorijazom, i onda prvenstveno zbog zdravlja mi puno znači tjedan dana na moru.

  Damir (inženjer sigurnosti i zaštite):

  -Sa suprugom Anitom sam bio tjedan dana na Hvaru. Godišnje odmore volimo provoditi aktivno pa je tako bilo i ovaj put. Malo smo planinarili, malo se kupali, skakali u vodu i uživali. Nije bila prevelika gužva pa smo imali dovoljno mjesta i za sunčanje u raznim uvalicama. Vrijeme je bilo prekrasno, a i hotel smo uspjeli rezervirati na vrijeme tako da je sve bilo doista super. A ovdje u Karlovcu, tijekom ljeta kad god imam vremena odem se okupati u Mrežnici.

  Dobriša (gradski vijećnik):

  -Sa suprugom Vlastom i sinovima Grgurom i Martinom ljetovao sam na Lastovu. Prije smo voljeli mijenjati lokacije i birali mjesta gdje nama gužvi, a onda smo prije osam godina prvi put otišli na Lastovo i baš smo se u njega zaljubili, tako da smo ove godine po osmi put ljetovali na tom otoku. Tamo nam je svima predivno, toliko da su i naša djeca, iako su već studenti, željeli ići s nama. Doduše, malo se pomučimo dok dođemo jer duži je put, ali isplati se jer to je poseban otok koji još nekako stoji u vremenu i gdje nema velike gužve. Naš odmor je često aktivan, vozimo i bicikle sa sobom pa bicikliramo po otoku, a budući da Lastovo ima fantastične planinarske uređene i označene staze, često i hodamo po njima. Tako u ove vruće ljetne dane rano ustajemo, gledamo izlazak sunca i onda hodamo preko otoka.

  Dimitrije (gradski i županijski vijećnik):

  -Još nismo bili na ljetovanju, ali za nekoliko dana idemo u Selce. Posljednjih dana vrijeme provodim sa sinom Maksimilijanom na Korani, gdje se igramo, sunčamo i kupamo. Na moru smo isto aktivni, a pošto je sin mali najviše smo posvećeni njemu. Tako ga učimo plivati, vozimo ga na luftiću, kopamo i radimo figure u pijesku, šećemo po plaži i slično. Kada uhvatim nešto vremena, onda volim nešto pročitati, manje je to beletristika, a više publicistika, ekonomija ili političke znanosti i naravno pratim cijelo vrijeme što se događa i u našem gradu. Kad se vratimo s mora odlučili smo sa sinom koji će uskoro imati četiri godine obići i sve karlovačke rijeke.

  Marin (rukovoditelj, predsjednik gradskog vijeća):

  -Na godišnjem odmoru sam s obitelji u Dramlju. Najviše vremena provodim sa svojom djecom, osmogodišnjim blizancima Ivanom i Nikolom kojima volim biti animator, kupati se s njima, otići na obližnje igralište gdje igramo nogomet… Također, svi zajedno puno šećemo i istražujemo koješta po moru, sve ih zanima pa sam im ja kao neki vodič. Dio godišnjeg provest ću u Dramlju, a drugi dio ću provesti u Karlovcu gdje ću obavljati neke radove vezane uz obiteljsku kuću, dok će supruga s djecom još ostati na moru.