Prvi Karlovački

Galerija “Vjekoslav Karas” spremno čeka Karlovčane

Autor: Marta Marinović

18.05.2020

Karlovac

Kulturni objekti ponovno su otvoreni, a Galerija Vjekoslav Karas spremno čeka Karlovčane za posjet izložbi mladih umjetnika. Galerija ja za posjetitelje potpuno otvorena svim danima, osim ponedjeljka.

U Galeriji je postavljena izložba “Mladi karlovački umjetnici” u kojoj su predstavljeni radovi naših umjetnika, Bojana Kiskog i Alena Sirbubala. Svaki umjetnik je izložio oko 35 slika. Sirbubalo predstavlja svoje akrilike u ekspresionističkom modu, a Kiski ima ilustracije, odnosno grafičke crteže obogaćene kolorima uz pomoć zračnog kista. Izložba je prvotno trebala biti otvorena 18. ožujka, no tada se je počela širiti epidemija koronavirusa, zbog toga smo jedno vrijeme bili i zatvoreni. Izložbu smo otvorili bez većeg otvorenja 27. travnja, a moći će se razgledati u skladu sa radnim vremenom do 26. lipnja, istaknula je voditeljica Galerije Aleksandra Goreta.

Tijekom ljeta Galerija neće mirovati, priprema se umjetnički sadržaj za sve građane.

Tijekom obilježavanja dana grada imat ćemo gostovanje akademskog kipara Aleksandra Dumančića sa skulpturama na temu konja. Izložba će biti otvorena i tijekom rujna, ako krenu i škole redovno, nadam se da ćemo moći organizirati i likovne radionice koje će pratiti tu izložbu. Kasnije nam gostuje i kipar Peruško Bogdanić, a godinu završavamo sa slikarom Dinom Trtovcem čiji će postav biti otvoren i do Noći muzeja 2021. godine.

Iako se radionice slikarstva ne mogu trenutno održavati, umjetnici su našli način kako doprijeti do zainteresiranih umjetnika u usponu.

Nažalost pošto nema škole, ne možemo održavati niti naše radionice. Odlučili smo se na drugačiji pristup, osmislili smo virtualne radionice. Upravo smo u fazi pripreme, dogovaramo sve s autorima, a online radionice će se prikazivati na YouTube kanalu Gradskog muzeja Karlovac. Autori će različite likovne discipline prilagoditi svim uzrastima, tako da će se svatko tko kod kuće ima neki likovni pribor moći okušati u likovnim štosevima. (ma)

Foto: ič