Prvi Karlovački

FUSE i ove godine okupio mlade filmaše iz cijeloga svijeta

Autor: Marta Marinović

17.05.2021

Kultura

FUSE – festival igrano – eksperimentalnog proteklog je vikenda boravio u Karlovcu, održavao se je uživo, na Maloj Sceni HD i online.

Filmska montažerka Iva Gavrilović, mlada studentica Filmske i TV režije Sara Grgurić i mladi snimatelj, filmaš i član Kinokluba Karlovac Marko Kekić, kao članovi selekcijske komisije imali su težak zadatak od 341 prijavljenog filma odabrati filmove koji su uvršteni u natjecateljski program.

Na zadnji dan festivala, u nedjelju, proglašeni su dobitnici nagrada u pet kategorija. Tri su filma dobila posebno priznanje, a to su filmovi “The Unheard” autorice Valerie Vicente iz Meksika, “Korijeni” autora Stefana Tomića iz Srbije i “Fernweh” autora Loro Yent iz Argentine. Nagradu za najbolju fotografiju dobio je film “as if nothing happened” Ma. Sophia Sibal s Filipina. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Tal Kronkop iz Izraela za film “Frida”. Nagradu za najbolju montažu osvojio je film “El Triángulo del Fuego”, redatelja Carlosa Leóna iz Gvatemale. Ovogodišnji Grand Prix otišao je u Kinu redatelju Haomin Pengu za film “Return to the Peach Blossom Wonderland”.

Osim nagrada stručnog žirija, proglašena je i nagrada publike za korejski film “Alchemical Botany” autora Onyou Oh.