Ovogodišnji Grand Prix otišao je u susjednu Bosnu i Hercegovinu

FUSE Grand Prix filmu "Zašto mama vazda plače?"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Organizator festivala bio je Kinoklub Karlovac

  Jučer je završio FUSE –Film Under Severe Experiment, međunarodni filmski festival eksperimentalnog i takozvanog hibridnog filma.

  Jučer je završio FUSE –Film Under Severe Experiment, međunarodni filmski festival eksperimentalnog i takozvanog hibridnog filma. Festival je namijenjen mladim autorima u natjecateljskom programu od 18 do 29 godina s fokusom na studentski film. Organizator festivala bio je Kinoklub Karlovac, a održavao se od 2.do 4. listopada na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu.

  Subota je bila prepuna raznih događanja. Osim što je natjecateljski program bilo moguće pogledati online, na MSHD skupili su se posjetitelji i pogledali 19 kratkih filmova u natjecateljskom programu.

  U popodnevnom terminu slijedilo je otvaranje online izložbe u sklopu /’fu:bar/ Glitch Art Festivala 2020. čiji su organizatori AKC Attack i Format C.

  Navečer je posjetitelje dočekala prava filmska poslastica, a to je filmska projekcija filma Slice od Life redatelja Luke Hrgovića i Dine Juliusa. Osim filma prikazan je i dokumentarac o stvaranju i samoj produkciji filma, a nakon toga je u opuštenoj atmosferi uslijedio i razgovor s redateljima. Osim što su dodatno pojasnili cijeli proces stvaranja otkrili su kako se priprema i dugometražni film, a sama predprodukcija već je krenula.

  Jučer poslijepodne prikazana je posebna filmska projekcija kratkometražnih filmova koja je prezentirala mlade hrvatske autore. Ove godine u Karlovcu su gostovale četiri autorice koje su prezentirale svoje filmove. To su Lana Đuređek, Marina Mutak, Petra Pavetić Kranjčec i Ana Šolc, nakon čega je uslijedilo  zatvaranje festivala.

  Ove godine pristiglo 273 filma te su Iva Gavrilović, Bogdan Bošnjak, Pavle Kocanjer kao članovi selekcijske komisije, imali težak zadatak odabrati filmove koji će biti prikazani u natjecateljskom programu. Odabrali su devetnaest filmova u natjecateljskoj kategoriji.

  Na zatvaranju festivala proglašeni su dobitnici nagrada u čak pet kategorija, a članovi stručnog žirija, redateljica Dalija Dozet, redatelj Igor Jelinović i montažer Tomislav Stojanović priznali su kako im zadatak nije bio nimalo lak, jer su iznimno zadovoljni kvalitetom prikazanih filmova.

  Nagrada publike otišla je u ruke filmu When The Sea Turns Red redatelja Briana Caacbaya.

  Čak dva filma dobila su posebno priznanje, a to su filmovi Florence autorice Pauline QUINONERO i Faces without Visage Hesama Rahmania.

  Nagradu za najbolju fotografiju dobio je film Carbon Dust Alexandera Fingrutda, nagradu za najbolju režiju osvojio je Somewhere in Outerspace This Might Be Happening Somehow Pauao Malafaya, a nagradu za najbolju montažu Around Copacabana Leonarda Martinellia.

  Ovogodišnji Grand Prix otišao je u susjednu Bosnu i Hercegovinu, redateljici Karmen Obrdalj i njenom filmu Zašto mama vazda plače.