Prvi Karlovački

Ministar Fuchs: „Škole nisu bile žarišta korone“

Autor: Ksenija Begović

07.05.2021

Karlovac

Svi se učenici od ponedjeljka vraćaju u škole u Karlovačkoj županiji. Nastavu po tzv. modelu A uvele su i druge županije, a jesu li škole izvori zaraze koronavirusom, komentirao je prilikom posjeta Kamanju ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Škole sigurno nisu bile nikakva žarišta. To smo u puno slučajeva objašnjavali i pokazivali. Dakle, po svim istraživanjima škole naravno da su u nekom dijelu manjem sudjelovale u širenju zaraze. Ne možemo reći da djeca nisu obolijevala od Covida. Međutim, taj postotak kad promatrate ukupan broj učenika koji su bili pozitivni je i dan danas, a i tijekom cijele pandemije bio izrazito mali u odnosu na incidenciju ostalog dijela pučanstva. On se kretao negdje na nekih 0,2 do 0,25 posto u odnosu na ostali dio stanovništva, istaknuo je ministar i dodao:

Mi smo tijekom ovog trećeg vala imali broj učenika koji su bili pozitivni cijelo vrijeme niži od broja učenika koji su bili identificirani kao pozitivni negdje u jedanaestom mjesecu prošle godine, dakle za vrijeme drugog vala.

Istaknuo je da je prelazak škola u pojedinim županijama na C model bio dodatni napor da se situacija smiri, iako je to po njegovom mišljenju, relativno.

Kad govorimo o školama kao potencijalnim mjestima širenja, onda treba imati na umu da su u školama učenici u kontroliranim uvjetima, drže razmak, nose maske, dok onog časa kad izađu iz škole to više nije pod kontrolom. Ne možete spriječiti mlade ljude da se sastaju i druže.  Druga stvar nigdje nije potvrđeno da su baš djeca ti nekakvi super širitelji. To je svega nekoliko iskaza koji nisu bili čvrsti stavovi struke.

Na pitanje zašto su ipak škole zatvarane, Fuchs je odgovorio da je to bilo iz toga razloga jer se zatvaranjem škola primjerice smanjila gužva u sredstvima javnog prijevoza. Dodao je i da su škole zatvarane i zbog zaraženih prosvjetnih djelatnika, ali i nenastavnog osoblja.

Ministar se nada da će ipak kraj ove školske godine učenici dočekati na nastavi po modelu A. Što se tiče cijepljenja prosvjetara Fuchs kaže da cjepiva ima dovoljno, popisi su proslijeđeni Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, cijepljenja su već i počela u nekim sredinama, a poručio je da treba apelirati na one koji nisu još čvrsto odlučili hoće li se cijepiti ili da to ipak učine.

Zaključno je ministar izrazio nadu da će do početka slijedeće školske godine situacija biti puno bolja.

Školska godina će početi onako kako je planirano i nadam se da će se pandemija smiriti, da ćemo imati vrlo veliki obuhvat procijepljenosti stanovništva pa samim tim neće događati takva razbuktavanja bolesti kakve smo imali. Iako ne mogu predvidjeti pojavu nekakvih novih mutacija virusa, ogradio se ministar.