Prvi Karlovački

Frane Kaleb novi predsjednik karlovačkog HSU-a

Autor: Sunčica Laić

15.09.2021

Politika

Na današnjoj Izbornoj skupštini gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika grada Karlovca izabrano je novo rukovodstvo.

Novi predsjednik Gradskog odbora HSU-a je Frane Kaleb,  a dopredsjednici su Milena Željeznak i Vladimir Benkek.

Izabran je i novi gradski odbor gradske organizacije HSU grada Karlovca, a koji uz predsjednika Franu Kaleba čine članovi: Milena Želejznak, Vladimir Benkek, Jasenka Korper, Marija Stubljar, Milan Rogulj, Zvonimir Radečić, Lovro Dorer, Milka Djumić, Zorica Petojević, Mato Vuković i Zdravko Krizmanić.

Novoizabrani predsjednik Kaleb istaknuo je nekoliko osnovnih značajki i zadaća GO HSU Karlovac:

1. Primarna zadaća je omasovljenje članstva, učlanjivanjem umirovljenika, kao i onih koji još nisu umirovljenici. Poznato je geslo HSU-a “jedinstvo radnika i umirovljenika”.

2. Kao što je poznato Frane Kaleb je ispred GO HSU grada Karlovca u Koaliciji AUZ i HSU osvojio jedan mandat vijećnika u Gradskom vijeću Grada Karlovca. Tom prilikom je Koaliciji pripao jedan mandat koji dijelimo po pola sa AUZ-om. U Gradskom vijeću grada Karlovca dobili smo mjesto dopredsjednika Gradskog vijeća. Ovim rezultatom ne možemo biti potpuno zadovoljni, jer nam je malo nedostajalo da na tim izborima prođemo i na listi od Karlovačke županije.

Dogovorili smo da ćemo putem našeg vijećnika u Gradskom vijeću Grada Karlovca pripremati i postavljati konkretnu potrebnu problematika koja se tiče umirovljenika i svih osoba starije životne dobi.

U dosadašnjim sastancima Predsjedništva Gradskog vijeća grada Karlovca, gdje su bili zastupljeni predstavnici svih stranaka u GV, naše interese je istakao sadašnji vijećnik i dopredsjednik GV Romeo Štokić. Istaknuta je problematika započetog projekta gerontološkog centra u Karlovcu, jer se zastalo. Pripremit će se cjelokupna dosadašnju dokumentacija i napravit ćemo prezentaciju u svezi realizacije ovoga projekta.

3. Važno je istaći da se HSU bori i za sljedeće:

Obiteljske mirovine: Veliki broj Europskih zemalja ima obiteljske mirovine, odnosno poslije smrti bračnog partnera nasljeđuje dio njegove mirovine, uz svoju mirovinu. U RH samo  ima mogućnost samo birati jedna ili druga, zbog toga se intenzivno radi na tome.

4. Potrebno je objašnjavati važnost našeg upornog traženja povećanja cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, ovaj se cenzus nije dugo povećavao, ili jako malo, a radi se o tome, da se povećaju mirovine primjerice za 12 kuna, i minimalno par kuna se prijeđe cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje i onda umirovljenik ostane bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.

5. Pitanje uvođenja nacionalnih mirovina. To su takozvane zajamčene mirovine svima, odnosno i onima koji imaju pa i nula radnog staža. Naše stanovište je da podržavamo nacionalne mirovine i da nemamo ništa protiv uvođenja nacionalnih mirovina, ali da se nipošto ne isplaćuju iz mirovinskog fonda, jer je to fond u koji su umirovljenici dok su radili stalno uplaćivali.

6.Borba protiv siromaštva, za povećanje mirovina te za pravično usklađivanje mirovina. Naime, rast mirovina sve više zaostaje sa rastom plaća.

7. Intenzivirati će se rad na projektu ugradnje dizala u višestambene zgrade. Istaknuo bih primjer da smo mi u GO HSU Karlovac izvršili popisivanja u 71 stambenoj zgradi i tom prilikom smo predali 933 originalna potpisa prema Ministarstvu Regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Smatramo da tehničke mogućnosti postoje, kao i mogućnost povlačenja novaca iz EU fondova, poručuje Kaleb.